Veel mensen kennen de naam ‘Rotan meubelen’ niet, maar als je over rieten meubelen praat, gaat er al snel een lichtje branden. Rotan is dan ook een verzamelnaam voor allerlei rietsoorten waarvan de meubelen worden gemaakt.

Hoewel riet een tijdje weinig in het interieur van woningen was terug te vinden, zie je de laatste tijd toch weer een kleine terugkeer ontstaan. Dat komt met name omdat een landelijk interieur momenteel erg populair is. Als je daar ook naar op zoek bent, dan is het interessant om te weten welke rietsoorten als vlechtmateriaal worden gebruik om de meubelen van te maken die straks in je woonkamer staan. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal vlechtmaterialen die veel worden gebruikt.

Pitriet

Dit materiaal is verkrijgbaar in twee varianten: mooie ronde stengels en in een platte variant. Pitriet is de kern van rotanstengels (de officiële naam is Calamus rotang). Rotan groeit in een subtopen en is een soort liaan. Plat pitriet wordt vaak gebruik om de zitranden van een stoel mee af te werken. De rondere variant wordt onder andere gebruik om stoelen met in te vlechten. Naast een naturel look, is er ook gerookte pitriet leverbaar. Deze variant is met name in Duitsland erg populair.

Vlechtband (ook wel stoelriet genoemd)

Stoelriet wordt gebruik om gaatjesmatten van te vlechten. Met name stoelriet van blauwband kwaliteit kan jarenlang meegaan, waardoor je lang plezier hebt van je meubel. Ter verduidelijking: blauwband staat in de vakhandel voor hoge kwaliteit vlechtmateriaal. Materialen die van hoge kwaliteit zijn, worden dan ook ter herkenning met blauwe linten verpakt. Het materiaal is in vele verschillende maten leverbaar, waardoor het rieten meubel er grof of juist fijn uit kan zien.

Wikkelband

Dit vlechtmateriaal is geschikt om stoelmatten mee te vlechten. Daarnaast heeft het materiaal ook een bijzondere toepassing die niks met meubels te maken heeft. Wikkelband is namelijk uitermate geschikt om bijenkorven van te maken.

Papiertouw

Dit materiaal wordt ook wel papierkoord of papercord genoemd en wordt voornamelijk gebruikt om stoelen van Deense komaf te vlechten. Bekende ontwerpers zoals Niels Otto en Hans Wegner hebben stoelen ontworpen waarbij van dit materiaal gebruik is gemaakt.

Rotan meubelen herstellen

Meubelen die van rotan zijn gemaakt gaan over het algemeen tientallen jaren mee. Mocht het toch zo zijn dat de zitting kapot begint te gaan (dit onderdeel van de stoel wordt immers het meest belast), dan is het goed om te weten dat er stoelenmatters zijn. Een stoelenmatter repareert rotan meubelen en kan je stoel weer als nieuw maken.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele rietsoorten waaruit je kunt kiezen als je rotan meubelen aan je interieur wilt toevoegen. Daarmee kunnen rieten stoelen een schitterende aanvulling op je interieur zijn!