Je planten water geven, hoe vaak moet je dat doen en wat is de beste manier?

Je planten water geven, hoe vaak moet je dat doen en wat is de beste manier?

Planten hebben water nodig, zo simpel is het. Hoe vaak en hoeveel water je geeft is echter minder duidelijk. Wil jij je kamerplanten zo lang mogelijk gezond houden, lees dan snel verder!

Kraanwater bevat hele kleine hoeveelheden chloor en fluoride en bepaalde planten zijn daar gevoeliger voor dan anderen. Bruine bladranden kunnen hier bijvoorbeeld een gevolg van zijn. Het beste kun je kraanwater 24 uur laten staan en dan pas gebruiken om aan je kamerplanten te geven. Na 24 uur tijd zijn de chloor en fluoride uit het water verdampt en is het water tevens op kamertemperatuur voordat je je plantjes ermee bewaterd. Te koud of te warm water geeft je plant stress en zorgt voor schade aan de wortels. En die zijn juist zo belangrijk voor de opname van voedingsstoffen.

Regenwater bevat een stuk meer zuurstof dan kraanwater, waardoor de plant nog beter de voedingsstoffen kan gaan opnemen. Mocht je plek hebben voor een regenton in de tuin is dat zeker een aanrader. Je hebt tegenwoordig ook regentonnen die meer de hoogte in gaan, of hele leuke decoratieve. Heb je geen tuin, dan kun je natuurlijk ook regenwater opvangen in een emmertje op je balkon of galerij. 

planten water geven hoe doe je dat op de beste manier?

Koolzuurhoudend water

Weet je wat nog beter is dan regenwater? Je zult het misschien niet geloven, maar dit is koolzuurhoudend water. Door het aanwezige koolzuur wordt de opname van voedingsstoffen verhoogd, wat zorgt voor een betere groei en ontwikkeling van het wortelsysteem. Je plant zal dus sneller groeien en mooiere, groenere en grotere bladeren vormen. Een goed idee wanneer je plant écht een boost nodig heeft, na het overpotten of als hij op leven na dood is. 

De wortels van een plant bevinden zich aan de onderkant van de pot. Sommige mensen geven hun plant elke dag een beetje water, maar dat heeft dus geen zin, want het water zal zo nooit de onderste wortels bereiken. Dat is natuurlijk zonde. Om ervoor te zorgen dat ALLE wortels water krijgen kun je eens proberen om water te geven ‘van onderen’. Bijvoorbeeld door je plastic binnenpot op een schotel te zetten en dan water in de schotel te gieten. Na een paar uur zal je merken dat je plant al het water heeft opgezogen. Dit werkt vooral goed bij de kleinere potjes.

Het aantal keren dat je een plant per week water moet geven, verschilt per plant en per diameter van de pot, maar als je op bovenstaande manier water geeft hoef je het doorgaans maar 1 keer in de 2 weken te doen. In het voorjaar en in de zomer, als het warmer is in huis en de planten meer water nodig hebben omdat ze dan flink aan het groeien zijn, zal je het vaker moeten doen.

tips voor water geven van planten

Hoe weet je wanneer je je plant water moet geven?

Als je de binnenpot optilt, kun je aan de hand van het gewicht een schatting maken of de plant water nodig heeft. Hoe lichter de pot aanvoelt, des te minder water er nog in de potgrond zit. Bij twijfel kun je het beste nog even wachten. Je kunt liever te weinig dan te veel water geven. Bovendien is het voor sommige planten juist goed om de potgrond tussen de bewateringen uit te laten drogen, omdat er dan zuurstof bij de wortels terecht komt.

Een andere methode is je vinger zo diep mogelijk in de potgrond steken om te voelen of het daar droog of vochtig aanvoelt. Als je dat vies vindt, of je hebt lange nagels, kun je ook een vochtigheidsmeter gebruiken.

De meeste planten hoeven echt niet altijd in een vochtige potgrond te staan. De kans op wortelrot is dan veel groter en een overschot aan water is dan ook de grootste reden dat planten sterven. Mijn advies is dus veel water geven in één keer (mits het water weg kan lopen via gaatjes in de pot onderin) en dan pas weer als de potgrond bijna tot geheel droog is. Het vergt wat oefening, maar op een gegeven moment zul je feilloos aanvoelen hoeveel en hoe vaak je planten water nodig hebben. Zelfs als de seizoenen wisselen!

planten water geven

Geplaatst

in

door

Tags: