sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn de beste en goedkoopste oplossing

De verkoop van sandwichpanelen in Nederland vertoont al enkele jaren een stijgende lijn De flow die dit type panelen doormaakt is eigenlijk heel logisch, want sandwichpanelen hebben veel te bieden als het aankomt op duurzaamheid, efficiëntie, isolatievermogen, gebruiksgemak en prijsstelling. Maar wat is er nu kenmerkend voor sandwichpanelen? En waarom zijn deze panelen zo gewild voor bouwtoepassingen?

Panelen met een sandwichstructuur: een definitie van sandwichpanelen

Typerend voor sandwichpanelen is dat dit bouwmateriaal uit drie lagen bestaat: een binnenhuid van dun roestvrij plaatstaal (rvs), een buitenplaat van hetzelfde materiaal en daartussenin een isolatielaag van lichtgewicht materiaal zoals steenwol en polyester isolatiemateriaal van het type PIR, PUR of EPS.

Licht materiaal voor grote oppervlakten

Sandwichpanelen worden vaak gebruikt op daken van schuren, loodsen en gebouwen omdat ze naar verhouding erg licht zijn. Hierdoor kunnen ze grote overspanningen realiseren. Voordelig is daarbij dat de sandwichpanelen door hun structuur naadloos op elkaar aangesloten kunnen worden en daardoor extra sterk zijn.

Panelen voor een perfecte isolatie

Doordat de sandwich panelen perfect aan elkaar verbonden kunnen worden, houden ze tocht en vocht perfect tegen. Dit betekent dus in de praktijk een perfecte isolatie. Schimmelvorming door intrekkend vocht is bij deze panelen niet mogelijk. Ook het ontstaan van de koudebruggen is iets wat bij sandwichpanelen niet voorkomt. Hierdoor kan een indrukwekkend RC-waarde behaald worden. Er zijn eigenlijk geen dakplaten en wandplaten die beter isoleren dan sandwichplaten. De warmte blijft binnen, de temperatuur in gebouwen houden de panelen goed vast en de kou…. die blijft lekker buiten, waar die hoort!

Eenvoudige montage

Sandwich panelen zijn licht en omdat ze goed in elkaar passen, zijn ze eenvoudig te monteren. Wanneer je een beetje een handige klusser bent, kun je de platen vrij gemakkelijk zelf op het dak of een muur aanbrengen. Fijn is natuurlijk dat je hiervoor geen bouwbedrijf hoeft in te schakelen. En dat scheelt een hoop arbeidsloon. Ideaal toch?

Veilige dakbedekking die lang meegaat

Een van de basickenmerken van drielagige panelen is dat ze prima bestand zijn tegen vuur. De panelen hebben brandwerende eigenschappen. Naast hun hoge veiligheid kunnen ze ook fysiek tegen een stootje en gaan ze lang mee. Het onderhoud van dit soort panelen stelt gelukkig ook weinig voor. Een regenbui zorgt vaak al voor voldoende reiniging. En omdat de platen van roestvrij staal zijn, verrotten ze niet en kunnen ze niet gaan roesten. Al met al is sandwich plaatmateriaal dan ook een van de beste keuzes die je voor dakbedekking kunt maken.


Geplaatst

in

door

Tags: