ergonomische keuken inrichting

Ergonomische keukeninrichting

Bewegingsvrijheid

Een ergonomische keukeninrichting moet gebaseerd zijn op jouw behoeften en de manier waarop je van plan bent om de keuken en alle apparatuur te gebruiken. Een goede ergonomisch ontworpen keuken moet comfortabeler en handiger zijn in gebruik. De beschikbare ruimte, hoe klein ook, moet maximaal benut worden om gemakkelijk te kunnen bewegen in alle richtingen.

Als je groot of klein bent, in een rolstoel zit of je moet voortbewegen met een looprek of een stok, de ergonomische basiseisen blijven dezelfde om, wat je ook aan het doen bent, veilig te kunnen bewegen in de beschikbare ruimte.

Hou rekening met jouw lengte.

Jouw lengte speelt een belangrijke rol bij het ontwerp. Als je bijvoorbeeld een deeg moet uitrollen moet je iets naar beneden kunnen duwen en is een iets lager werkblad wellicht heel nuttig. Voor de algemene presentatie van je gerecht heb je misschien wel een stuk werkblad nodig dat iets hoger is om alles te kunnen zien.
De opslagruimte in jouw keuken is ook zeer belangrijk. Zware voorwerpen moeten laag kunnen geplaatst worden en lichtere voorwerpen, die je dagelijks gebruikt, moeten hoger opgeslagen worden om niet constant te moeten bukken. Ook hier moet rekening gehouden worden met je lengte. Een klein opstapje om aan de hoogste kasten te raken zal hier zeker één van de nuttige keukenhulpjes zijn.
De kookplaat moet zich op een hoogte bevinden waar je comfortabel de inhoud van de potten en pannen kan zien. Het is altijd veiliger wanneer je niet te ver naar voor moet buigen en je alles kan zien door gewoon naar beneden te kijken. De hoogte van de ovens moet ook afgestemd zijn op uw lengte en niet op de standaardhoogtes die door een aantal keukenbouwers werden vastgelegd
De juiste hoogte van het apparaten in een kolom kan normaal, zonder extra kosten, gevraagd worden. Werkbladen kunnen, afhankelijk van uw lengte en de hoogtes van de aangrenzende apparaten, op maat gemaakt worden.

Het wordt gezelliger!

Een ergonomische keukeninrichting, in combinatie met een aantal nuttige en leuke keukenhulpjes, kan vanaf het moment van het koken tot het gebruik van de maaltijd met het gezin, de kwaliteit van het leven in huis sterk verbeteren.


Geplaatst

in

door

Tags: