Duurzame materialen in huisinrichting

Als jij graag een duurzamere inrichting wilt opzetten, zijn daar veel mogelijkheden voor. Het is soms even zoeken, maar met onderstaande tips kan je al erg makkelijk zowel grote als kleine producten vinden om jouw huis mooi en toch duurzaam te maken!

Papier en karton

Het klinkt als een goedkoop idee, maar als je kinderen hebt die graag knutselen dan heb je natuurlijk veel papier en karton in huis. Je kunt deze materialen zeer goed gebruiken om diverse leuke knutsels te maken en te versieren voor jouw nieuwe inrichting. Zo voorkom je dat veel materiaal onnodig wordt weggegooid in het dagelijkse vuil. Je kunt ook bij supermarkten genoeg vinden bij het oude papier.

Gebruik oud houtwerk

Met de huidige trends kan je erg veel inspiratie opdoen met onder andere houtwerk. Zo kan je zelfs oude pallets van bedrijven en vergelijkbaar hout gebruiken om je eigen stoere houten look te maken in huis. Voor een laag bedrag (of soms zelfs gratis) kan je dit verkrijgen, en je bent erg duurzaam bezig. Schilder het over en je kunt zo je eigen kast, ophangstuk, salontafel, of wat je ook mooi vindt, maken. Je eigen creativiteit is de grens.

Meegroeimeubels

Bespaar kosten en ook moeite door meegroeimeubels te kopen voor je kinderen. Dit zijn vaak houten stoelen, tafels en bedden die je kunt uitschuiven. Vaak gaan deze tot 10 jaar mee en zijn erg praktisch in gebruik. Zo heb je sterke, betrouwbare meubels, zonder dat je kinderen snel hier uit groeien.

Zeewier

Dat lees je goed, zeewier. In Denemarken nemen ze duurzaamheid serieus en gaan ze een andere richting op: duurzame producten vervaardigd met zeewier. Dan kan je denken aan lampen en stoelen die samen met papier, lijm en zeewier tot een sterke creatie zijn gemaakt om iets unieks in jouw kamer te laten pronken. De kleur van het product is afhankelijk van het zeewier.

Isolatie

Isolatie is een onderwerp waar je op het gebied van duurzaam ook goed in kunt investeren. Natuurlijke isolatie, zoals door bijvoorbeeld schapenwol of hennep, is een verbetering ten opzichte van andere isolators. Helaas worden deze weinig gebruikt, door de hogere kosten. Ook andere materialen zoals kurk, leem, cellulose, katoen en stro zijn duurzame materialen die prima passen bij een natuurlijke inrichting.

Raambekleding

Raambekleding is een onderdeel van je inrichting waar ook veel populaire trends in te vinden zijn, vooral op het gebied van duurzaamheid. Zo heb je houten jaloezieén die een degelijk en stoer uiterlijk uitstralen voor je raam voor een mooi landelijk gevoel. Ook kan je gaan voor aluminium of gerecycled kunststof, beide zeer goede materialen waarmee je een mooie, trendy look kunt maken bij je ramen. Wil je echt duurzaam te werk gaan, ga dan voor bamboe jaloezieën. Dit materiaal groeit sneller dan hout en is ook nog eens zeer sterk. Bamboe jaloezieën zijn de trend van nu, laat je inspireren bij woonzaken naar de mogelijkheden van dit of ander materiaal.


Geplaatst

in

door

Tags: