Hoe maak je van die suffe zolder een waardige slaapkamer?

De zolder is dan misschien niet de eerste ruimte waar je aan denkt om een gezellige slaapkamer van te maken, toch zijn de mogelijkheden zo goed als oneindig. Het vergt enkel een beetje creativiteit en tijd om die stoffige zolder een make-over te geven en er binnen de kortste keren een gezellig slaapkamer van te maken.

Als je weinig inspiratie hebt en niet goed weet waar je moet beginnen, dan kunnen de volgende tips je misschien helpen om het beste uit je zolder te halen. Als je voor relatief weinig geld en weinig moeite een extra slaapkamer in huis kunt hebben, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi meegenomen!

De beste tips om de zolder om te toveren tot een slaapkamer

  1. Inbouwkasten op zolder

Als je je zolder een update wil geven en er een leefbare slaapkamer van wil maken, dan is het belangrijk om de ruimte praktisch in te delen.  Het beste maak je gebruik van inbouwkasten in plaats van gewone kasten. Deze laatste nemen immers heel wat plaats in en zullen de ruimte kleiner doen lijken. Met inbouwkasten spaar je plaats, terwijl je toch allerlei spullen veilig kunt opbergen.

  1. Zorg voor daglicht

Op zolder is daglicht allesbehalve vanzelfsprekend maar in een slaapkamer is dat toch van groot belang. Plaats daarom bijvoorbeeld een Solstro dakraam om meer natuurlijk licht in de ruimte binnen te laten. Ook kun je dat combineren met een dakkapel, waarmee je overigens ook wat meer ruimte kunt creëren.

  1. Verwarming

Een degelijke verwarming is onmisbaar om comfort in de kamer te creëren, vooral in de koude wintermaanden kan het behoorlijk koud worden op een onverwarmde zolder. Laat het dak goed isoleren om tijdens de zomer de warmte buiten te houden en plaats in de zomer bijvoorbeeld een draagbare airco in de kamer.

  1. Het plafond schilderen

Het klinkt misschien niet zo belangrijk maar de kleur van het plafond heeft een groot effect op hoe ruim de kamer lijkt. Schilder deze het beste in een lichte kleur en verwijder eventuele oneffenheden om het plafond nog groter te doen lijken!

  1. De vloer

Ook de vloer draagt bij aan de sfeer en gezelligheid in de kamer. Plaats bovenop de vloer eventueel vloerbekleding om voetstappen te dempen zodat je beneden minder last hebt van lawaai.

  1. Ventilatie is ook belangrijk

Als je zolderkamer erg afgesloten is dan is een goede ventilatie onmisbaar. Vochtigheid in de ruimte is immers een van de slechtste dingen die slapen zowel oncomfortabel als ongezond maken!

  1. De verlichting

De verlichting heeft tenslotte een enorme impact op de sfeer in de zolderkamer. Kies het best voor iets kleinere armaturen en lampen, zodat je je hoofd er niet aan stoot (wat vooral in lage zolderkamers een obstakel kan zijn). Losse verlichting zoals staande lampen en compacte spots zijn dan nog de beste oplossing!

De zolderkamer inrichten als een gezellige slaapkamer met alle comfort is helemaal geen ingewikkelde opdracht. Met een beetje geduld, inzicht en creativiteit geraak je al een eind ver en heb je er voor je het weet een extra slaapkamer bij. En dat draagt ongetwijfeld bij aan het comfort dat je in de woning kunt ervaren!


Geplaatst

in

door

Tags: