huisdieren in appartement

Huisdieren in een appartement

Mensen die wat ouder worden en voor wie het huis (en de tuin) waarin ze jarenlang gewoond hebben te groot wordt, kiezen vaak voor een verhuizing naar een kleiner appartement. Ideaal, helemaal nu de zware werkzaamheden in de tuin wegvallen. Maar: hoe zit het eigenlijk met huisdieren in een appartement? Mag dat? Mensen die nog werken en in een appartement wonen moeten zich ook afvragen of je daar je huisdier nou echt een plezier mee doet, of dat je je geliefde dier misschien wel ernstig tekort doet.

Ruimte

Huisdieren hebben bewegingsruimte nodig. Verdienen het om regelmatig uitgelaten te worden en aandacht te krijgen. Hebben ze dat niet, dan gaan ze zich vervelen, met – zeker bij honden- soms nare gevolgen van dien. Vaak kan een hond of kat bij een ‘gewoon’ huis zelf de tuin in. Is er dus de mogelijkheid de behoefte te doen en de poten te strekken. In een appartement ligt dat anders. Daar kunnen huisdieren niet zelf even naar buiten. En als de baas dan elke dag acht uur van huis is, kun je je afvragen of het verstandig is je huisdier te houden. Wie het huisdier echt liefheeft, maakt een rationele afweging. Als je niet in de gelegenheid bent voldoende aandacht aan je dieren te geven en je woont op een appartement, dan is het soms goed een nieuw baasje voor je huisdier te zoeken,

Prettig

Huisdieren die zich vervelen, willen nog weleens vernielingen aan het interieur plegen. Honden die alleen zijn en de baas missen, blaffen niet zelden urenlang. Of huilen als die wolf in het bos. Dat geeft weer overlast voor de andere bewoners van het appartementencomplex. Een hond zal ongetwijfeld de behoefte binnen doen. Dat geeft nare geurtjes en komt het interieur ook al niet ten goede. Heeft je huisdier een prettig bestaan in een appartement? In sommige gevallen dus niet. De goudvis redt zich wel. De hond veel minder.

VVE

Appartementencomplexen hebben een door de VVE samengesteld huishoudelijk reglement. In dat reglement zijn in veel gevallen al regels over huisdieren opgenomen. Hoewel het reglement zich niet op veel vlakken met privézaken, en dat is het hebben van huisdieren, kan en mag bemoeien, bestaat de mogelijkheid om het hebben van huisdieren te verbieden of te beperken. Wanneer de vergadering van de VVE besluit een beperking op het aantal huisdieren op te nemen, kan de dierenbezitter dit aanvechten bij de kantonrechter die een belangenafweging zal maken. Wanneer iemand van plan is een bepaald appartement te kopen en leest dat het hebben van huisdieren beperkt of verboden is, doet er verstandig aan na te denken of dit wel het juiste appartement is als je wel huisdieren hebt. Je weet immers dat gemiddeld genomen de medebewoners daar geen groot voorstander van zijn getuige het reglement Dan kan zorgen voor wrijving en conflicten. En dus een onplezierige woon- en leefomgeving.

Toch een huisdier in een appartement? Dat hoeft geen probleem te zijn. Is ook een kwestie van gewenning en opvoeding. Belangrijk is wel dat de bewoner probeert verveling bij bijvoorbeeld de hond tegen te gaan. Dit kan eenvoudig door het aanschaffen van hondenspeelgoed. Op die manier – en er is tegenwoordig echt prachtig hondenspeelgoed op de markt- za de hond minder snel in huilen uitbarsten of minder snel uw tafelpoot als bot gebruiken. Het is net als bij mensen: voorkom verveling. Daar komt niets dan goeds van. En overweeg zelf of het huisdier wel de aandacht krijgt die het verdient. Neem dus een rationele beslissing en besef of je huisdier een dierwaardig bestaan heeft en genoeg aandacht krijgt als je in een appartement woont.


Geplaatst

in

door

Tags: