Je kent het wel, een sok hier, een kast daar en daar in de hoek ligt ook weer wat. Over het algemeen staat er veel in een slaapkamer. Je hebt je kledingkast, een nachtkastje, dan staat er nog een lamp of een stoel om je kleren op te leggen. Dan had je ook nog een geniale ingeving om een muur in je slaapkamer knal groen te verven. Kortom de slaapkamer is eigenlijk drukker dat goed voor je is.

De slaapkamer hoort eigenlijk een oase van rust te zijn. Niet een plek waar van alles rondslingert. Daarom een aantal tips voor jouw rustige plekje.

De uitstraling

De juiste verlichting en de juiste kleuren zijn van groots belang bij het inrichten van de slaapkamer. Een felle verlichting kan je lichaam namelijk in de war schoppen. Hierdoor kan je langer wakker liggen dan eigenlijk nodig is. Dan is een dimlicht beter.

De kleur op de muur is ook een factor die meespeelt in de rust van de slaapkamer. Knal groen is misschien je lievelingskleur, maar is deze kleur ook daadwerkelijk geschikt voor in de slaapkamer? Nee. Felle kleuren zijn juist om energie van de krijgen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling wanneer je probeert te slapen. Felle kleuren zijn dus een no go. Probeer juist wat rustigere kleuren te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten.

Wat natuurlijk ook een belangrijke factor is, is het bed. Ieder mens heeft een andere behoefte wanneer het om een bed gaat. Dit gaat vooral om het soort matras. De een wilt een hard matras, de ander liever een zachte. Kijk bijvoorbeeld eens bij Slaaploods voor wat leuke bedden en fijne matrassen. Kijk vooral goed naar wat er goed is voor jouw lichaam. Zorg er ook voor dat de slaapkamer rommelvrij is. Rommel kan vaak afleiden of juist stress opleveren.

Muziek

Soms is het best lekker om je even terug te trekken naar de slaapkamer om even lekker te relaxen. Even een lekker dutje. Je kan natuurlijk ook muziek luisteren voor het slapen gaan. Muziek kan namelijk wonderen doen wanneer het gaat om sfeer creëren of om in slaap te komen. Wanneer je even een lekker muziekje op wilt zetten denk dat niet aan Rock muziek, maar zet een lekker rustig lounge muziekje aan. Ook kunnen bepaalde geluiden rustgevend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de geluiden van de zee of regendruppels tegen het raam.

Geuren

Een slaapkamer kan soms niet zo lekker ruiken. Veel mensen hebben daarom overdag het raam open staan. Geuren kunnen ook heel rustgevend werken. Bepaalde onderzoeken hebben bewezen dat geuren als lavendel of jasmijn een kalmerend effect hebben. Stel je bent lekker een boekje aan het lezen, zet dan eens een geurkaasje naast je neer. Je zult zien dat dit een positief effect heeft op je rust.