oase van rust

Creëer een tempel van rust

Voel je vrij in een tempel van rust

Het leven om je heen kan je soms zo uitputten. Aan het eind van de dag of soms zelfs tussen de bedrijven door wil je er dan even tussenuit. Even tot rust komen op een plek die helemaal en alleen van jou is. Met deze tips zorg je ervoor dat ook jij zo’n plek hebt en creëer je een oase van rust.

Om te beginnen is het een goed idee om voor jezelf te bedenken waar jij rustig van wordt. Houd je van veel groen om je heen en voel je je het best als je in de natuur bent, dan is het natuurlijk een goed idee om een paar planten in je slaapkamer neer te zetten. Maar wellicht wil je je liever richten op je dromen en denk je meer aan vakanties in zonnige oorden met witte stranden en een heldere zee. Uiteraard is het wat lastiger om een strand in je slaapkamer neer te leggen, maar met een paar goedgekozen accessoires kun je de sfeer die je zoekt prima nabootsen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een grote foto aan de muur boven je bed, een strandstoel in de hoek, of een grote schelp op je nachtkastje.
Ook een klein kamerfonteintje kan voor veel sfeer zorgen en brengt wat natuurlijk geluid in de ruimte. Combineer dit met natuurlijke materialen in de meubels, de raamaankleding en het beddengoed, of bijvoorbeeld in lampen of vloerkleden, en de uitstraling van de kamer zal zachter en kalmerend overkomen.

Wat voor stijl je ook kiest, er zijn een aantal algemene punten waar je rekening mee kunt houden om je slaapkamer om te toveren in een ware tempel van rust. Allereerst moet je je op je gemak voelen. In een romantische slaapkamer misstaan veel kussens niet en ben je al snel omgeven door zachtheid en warmte. In strakkere omgevingen kunnen bijvoorbeeld boxsprings zorgen voor een hoge mate van comfort.
Boxsprings geven het bed ook wat meer hoogte, waardoor de focus in de kamer op het bed gericht wordt. Omdat dit ook het doel van de kamer is, doe je er goed aan om te zorgen dat het bed op de juiste plaats staat. Twee dingen zijn daarbij belangrijk: het bed moet duidelijk zichtbaar zijn bij binnenkomst en er moeten vooral geen onnodige hindernissen zijn op het pad ernaartoe.
Sowieso doe je er goed aan om het aantal meubels en andere objecten in je slaapkamer, en vooral ook op je nachtkastje, te reduceren tot een minimum. Het opgeruimde en overzichtelijke uiterlijk dat je dan overhoudt, geeft je ook innerlijke rust en helderheid.

Verder is het goed om na te denken over de kleuren die je gebruikt. Lichte, neutrale kleuren werken kalmerend en geven een frisse uitstraling aan iedere kamer. Kies voor zachte verlichting, verscheide kleine lampjes kunnen in de slaapkamer beter werken dan één grote plafondlamp. Zonlicht in je kamer is overdag natuurlijk heerlijk, maar ’s nachts kan het prettig zijn om alle licht uit de kamer te weren. Een verduisterend gordijn kan je nachtrust aanzienlijk verbeteren.
Tenslotte is het goed om de technologie uit je slaapkamer te houden. Hoe minder kleine lampjes er ’s nachts in je buurt branden, hoe rustiger je zal slapen. En zeg nou zelf, is het overdag ook niet fijn om de boel soms de boel te laten en even te ontsnappen?


Geplaatst

in

door

Tags: