eetkamer

De eetkamer, het hart van het huis

In principe is een eetkamer inrichten vrij eenvoudig. Je hebt een tafel, stoelen, eventueel een dressoir en lampen nodig. Maar klopt dit met de realiteit?

Eetkamer

Het woord zegt het al. De kamer waar gegeten wordt. Wat heb je daarbij nodig? Eetkamerstoelen en een buffetkast of dressoir om het servies op te bergen. Zo simpel kan het dus zijn. Ware het niet dat de eetkamer het hart van een huis vormt. Het is de plek waar de kinderen hun huiswerk maken, waar jezelf of jouw partner aan de laptop zit, waar bij een kopje thee gesprekken gevoerd worden, waar de krant of een boek gelezen wordt en waar je met vrienden of familie van een gezellig etentje geniet. Alleen daarom al verdient deze kamer het om aandacht er aan te besteden.

Trends

Een absolute aanrader is om voor de aanschaf van een nieuwe eetkamer eerst te bespreken op welke wijze er gebruik van gemaakt zal worden. Dat helpt om de lichtpunten te bepalen, want de ene keer is heel veel licht nodig, een andere keer mag het best romantisch. Ook de grootte van de tafel en het aantal stoelen is belangrijk, want stel dat, naast de gezinsleden, anderen mee komen eten. Dan is het leuk als ze mee aan tafel kunnen. De tafel op zich is een bespreekpunt. Wordt het een trendy tafel van sloophout of met een industrieel karakter? Of een prachtige houten tafel? Of misschien wel zo’n glazen tafel? Komt er een spiegel aan de wand? Welke accessoires voor op de kast?

Genieten

Om van de eetkamer te kunnen genieten, zou hij aan minimaal vier eisen moeten voldoen.

  1. Leuk en ruim ingericht. Je kunt overal makkelijk bij.
  2. De stoelen zijn geschikt om er langer op te zitten.
  3. Hij is ‘huiselijk’ en sfeervol en nodigt uit om er te blijven.
  4. Er is voldoende licht voor ieder doel.

Degene, die een ruime kamer heeft, kan vervolgens overwegen er ook een bank in te plaatsen. Daardoor wordt ze nog gemoedelijker en geschikter voor gesprekken, om te lezen of om even tijd voor jezelf te nemen. De optimale eetkamer is een ruimte die je op allerlei manieren kunt gebruiken.

Inrichten

Is het plan klaar en zijn jullie het eens over de inrichting, dan zijn er nog een paar zaken die een rol spelen. Te beginnen met de wanden en de vloer. Een eetkamer vraagt om karakter of eenvoud. Het eerste is te vinden in de zo typische Engelse landhuistinten, het tweede in zachte pasteltinten. De vloer mag nooit glad zijn, zelfs niet als er vloeistof op geknoeid wordt. Hij moet makkelijk te onderhouden – en schoon te maken zijn. De kamer zelf kan geaccentueerd worden met mooie accessoires, maar met mate. Overdadige invulling gaat storen, terughoudendheid niet. Licht is van essentieel belang. Dat begint met het natuurlijk licht dat door het raam of de ramen naar binnen komt, aangevuld met sfeervolle – en effectieve LED-verlichting. Mooi en duurzaam. Natuurlijke materialen zorgen voor rust, evenals mooie kamerplanten. Kleur is mooi, teveel kleur storend. Om er het hart van het huis van te maken, moet de aansluiting met andere ruimtes passend zijn. Voldoet de eetkamer aan deze voorwaarden en aan jullie eigen wensen en smaak, dan zul je er heel lang van genieten


Geplaatst

in

door

Tags: