woning te verkoelen tijdens een hittegolf

5 tips om je woning te verkoelen tijdens een hittegolf

De zomerperiode klopt in Nederland alweer aan de deur. En dat betekent, afgaande op de afgelopen jaren, dat er een grote kans is op meerdere tropische dagen of een of meer hittegolven. Door de klimaatverandering komen hittegolven de laatste jaren in ons gebied steeds regelmatiger voor, zo lazen we in een online tijdschrift over deze thematiek. En daarom is het slim om je nu alvast voor te bereiden op een hete zomer. Zeker als je een baby of kleine kinderen hebt! Met onze vijf tips kun je uit de voeten om straks, tijdens een hittegolf, jouw woning slim te verkoelen.

1. Zet de ramen tegen elkaar open

In de zomer kun je het tijdens een hittegolf simpel en voordelig laten afkoelen door een tochtstroom te creëren. Zet twee ramen of een raam en deur tegen elkaar open en laat het huis goed doorluchten.

huis koel houden

2. De babykamer slim verkoelen

In een gespecialiseerd online tijdschrift lazen we een tip voor het creëren van een perfecte babykamer tijdens hete zomers. Een perfecte babykamer efficiënt en slim verkoelen kun je het beste doen door te zorgen voor een goed afsluitbaar zonnescherm. Met name als de kamer zich aan de zuidkant bevindt, is dit belangrijk. Het meest efficiënt zijn elektrische rolluiken, die tijdens een hittegolf voor enkele graden verkoeling zorgen. In combinatie met een ventilator of airco (die je het beste kunt aanzetten als de baby niet in de kamer is) kun je het lekker koel houden en ook ’s zomers een perfecte babykamer creëren.

3. IJs voor de ventilator zetten

Een beproefde methode om te laten afkoelen tijdens een hittegolf, is gebruikmaken van een ventilator met ijs. Het werkt heel simpel: zet een bevroren 1,5 liter-fles voor een draaiende ventilator en de lucht die de kamer ingeblazen wordt is direct al een stuk koeler. Probeer het maar eens, het werkt echt!

4. Een klimop doet wonderen

Op een natuurlijke manier het huis verkoelen én tegelijk het huis wat groener maken? Dat doe je door op de zonkant een klimop te planten aan de gevel. Woningen en gebouwen met klimops koelen een stuk sneller af en blijven frisser.

woning verkoelen hittegolf

5. Buiten eten als het warm is

Koken in huis zorgt ook voor een hoop extra warmte in het interieur. Als er dus een hittegolf is, doe je er het beste aan buiten te gaan eten. Combineer het aangename met het nuttige en ga lekker barbecueën op een schaduwrijke plek.


Geplaatst

in

,

door

Tags: