wat is een opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Als je een huis gaat kopen of in een koopwoning woont, is het verstandig om een opstalverzekering te nemen. Deze dekt namelijk eventuele schade aan je woning en als dit forse schade betreft, kan het aardig in de papieren lopen. Verschillende verzekeraars bieden een dergelijke verzekering aan. Een opstalverzekering vergelijken, is daarom een goede optie.

Wat is een opstalverzekering nu precies?

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd en hiermee dek je eventuele schade af die aan je huis kan ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken te noemen die schade kunnen veroorzaken, zoals: brand, blikseminslag, storm of inbraak. In principe zijn alle zaken die vastzitten in of aan de woning verzekerd tegen schade met een opstalverzekering. Veel hypotheekverstrekkers stellen een opstalverzekering dan ook verplicht bij aankoop van een woning. Je huis is immers het onderpand voor de hypotheek.

Welke dekkingen zijn er?

De meeste maatschappijen werken met twee of drie dekkingen: een basisdekking, een uitgebreide dekking of een allriskdekking. Hoe uitgebreider de dekking is, hoe meer er verzekerd is. Voor een uitgebreidere dekking betaal je ook een hogere premie. Het is in ieder geval belangrijk dat je verzekerd bent voor de herbouwwaarde van de woning. Stel je voor dat je huis tot aan de grond toe afbrandt. Dan zal deze wel weer herbouwd moeten worden en dit moet gefinancierd worden. Omdat de fundering van een huis vrijwel altijd intact blijft bij schade, is deze niet meeverzekerd.

Wat valt niet onder de dekking?

Er zijn ook zaken die de opstalverzekering niet dekt. Glas (ramen) valt bijvoorbeeld meestal niet onder de dekking, maar deze kun je wel laten meeverzekeren. Als je zelf schade veroorzaakt, is dit ook niet gedekt. Stel je voor je laat een hamer op het laminaat vallen, dan zal je de schade zelf moeten betalen. Ook keert de verzekeraar niet uit als de schade gevolg is van achterstallig onderhoud. Stel je voor dat je dak instort, omdat je het niet onderhouden hebt. Dan wordt deze schade niet vergoed.

Wat is de beste opstalverzekering voor mij?

Het ligt helemaal aan jezelf en je woonsituatie welke dekking voor jou het beste is. Als je bijvoorbeeld vlak aan zee woont, is de kans op stormschade een stuk groter dan midden in de stad. Daarbij heeft iedere verzekeringsmaatschappij weer zijn eigen dekkingen en premies. Zoek dus van tevoren goed uit welke verzekering het beste bij jou past. Het kan dan ook zeker geen kwaad om online verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.


Geplaatst

in

door

Tags: