De Scandinavische inrichting is een typische vorm van inrichting die de afgelopen jaren erg in trek is. Maar hoe realiseer je precies een Scandinavische inrichting en wat houdt het Scandinavisch wonen precies in?

scandinavische inrichting

Wat houdt een Scandinavische inrichting in?

Bij een Scandinavische inrichting  staat rust en authenticiteit vaak centraal. Daarbij wordt vaak een redelijk sobere en minimalistische sfeer gecreëerd. Ondanks dat de inrichting door de minimale sfeer soms een wat mindere sfeervolle uitstraling krijgt, staat Scandinavisch interieur juist voor comfort. Daarnaast wordt er erg veel waarde gehecht aan functionaliteit. Voorwerpen en meubels hebben veelal één of meerdere nuttige functies waarmee de kwaliteit van het leven en wonen kan worden bevorderd. Bij het comfort van een Scandinavische inrichting kun je denken aan de luxe en comfortabele bedden en andere meubels.

Bij het ontwerpen van meubels, hebben Scandinavische ontwerpers vaak oog voor detail en wordt er veel gebruik gemaakt van strakke lijnen. Ook duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijke pijlers in de Scandinavische inrichting. Bij het ontwerpen van meubels wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Materialen in een Scandinavisch interieur

Net zoals bij het maken van meubels wordt er ook bij de rest van het interieur veel gebruik gemaakt van natuurlijk materialen. Scandinavië staat bekend om haar houten vloeren. Deze vloeren worden vervaardigd van allerlei verschillende houtsoorten. Vaak worden de houten vloeren in een Scandinavische inrichting wit geverfd.

Ter decoratie wordt er ook zo veel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. In de erg koude Scandinavische wintermaanden, is er veel behoefte aan sfeer en warmte. Daarvoor worden warme materialen zoals wol, vilt en dierenvachten bij de inrichting gebruikt.

scandinavisch interieur

Kleurgebruik

Scandinavische interieurs zijn direct herkenbaar aan de lichte inrichting. Er wordt erg veel gebruik gemaakt van wit in combinatie et andere lichte kleuren. Daarnaast wordt er afgewisseld met natuurlijke kleuren zoals bruin en grijs. Ga je zelf de woonkamer Scandinavisch inrichten en wil wel wat kleur inbrengen, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een themakleur te gebruiken zoals bijvoorbeeld oker of teal! Doordat de kleuren wit, bruin en grijs makkelijk te combineren zijn met andere kleuren, kun je zelf de themakleur kiezen die het beste bij jou past. Wat ook leuk is, is om de themakleur per seizoen aan te passen. Door eenvoudig enkele woonaccessoires van andere kleuren te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de kussenslopen of het plaatsen van kaarsen in een bepaalde gemeenschappelijke themakleur.

Woonaccessoires in een Scandinavische inrichting

We gaven al verschillende keren aan dat er in een Scandinavische inrichting veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Katoen, hout en wol wordt veel gebruikt. Bij decoratieve accessoires kun je aan allerlei mogelijkheden denken zoals een mooie dierenvacht als vloerkleed, of een lekkere warme schapenvacht op de bank. Ook kaarsen, lantaarns, bloempotten, houten krukjes of een wollen poef is mooi ter decoratie en tevens functioneel.  Waar men bij het gebruik van accessoires goed op moet letten in een Scandinavische inrichting, is dat het gebruik van accessoires niet moet worden overdreven. De nadruk van de inrichting moet blijven liggen op rust en minimalisme.