hout in het interieur

Op deze manieren kun je hout op een mooie manier in je interieur gebruiken

Het gebruik van hout in je interieur brengt warmte en sfeer in huis. Er zijn eindeloos veel manieren om hout in je woning te gebruiken, van meubels tot accessoires. Wat dacht je van een mooie tafel? Of een houten paneel aan de muur? Bovendien past hout eigenlijk bij elke interieurstijl, of je nu kiest voor een hardhouten tafel, of zelf gaat knutselen met steigerhout of op deze manier een goedkope tv meubel in elkaar zet. We zijn vaak geneigd om te denken dat wanneer we hout in ons interieur gebruiken, dat we het dan bij één houtsoort moeten houden. Maar is dat wel zo? Je kunt namelijk prima verschillende houtsoorten combineren. Hoe je dat doet en de antwoorden op andere vragen met betrekking tot het gebruik van hout in je interieur vind je hieronder.

Verschillende afwerkingen van hout leiden tot verschillende kleuren en uitstralingen

Zoals je wel verwacht, hebben verschillende houtsoorten ook verschillende kleuren en uitstralingen. Daarnaast is ook de afwerking verschillend. Natuurlijk kun je best verschillende tinten hout door elkaar gebruiken. Echter passen niet alle tinten altijd even mooi bij elkaar. Je zult hier dus even mee moeten experimenteren. Het belangrijkste hierbij is dat jij zelf de tinten mooi bij elkaar vindt passen. Over smaak valt immers niet te twisten.

Behoud de rust in je interieur

De kunst bij het combineren verschillende houtsoorten is om niet te overdrijven. Heb je een eikenhouten vloer, dan kun je daar best een steigerhouten tafel op zetten. Maar zet daar dan ook niet nog een bankje bij van beukenhout en een grenen tv-meubel. Probeer om niet te veel houtsoorten bij elkaar te zetten. Dan oogt het namelijk al snel chaotisch. Door te kiezen voor twee of drie verschillende houtsoorten blijft je interieur wat rustiger en overzichtelijker.

Door houten objecten te verven passen ze eerder bij elkaar

Heb je twee meubels, accessoires of andere dingen van verschillende houtsoorten die je bij nader inzien toch niet zo mooi bij elkaar vindt staan? Dan kun je er voor kiezen om deze te verven en wit is dan een hele mooie oplossing. Vaak is het schilderen van een van de onderdelen al voldoende, een wit houten object, past eigenlijk bij elk ander object van hout.

De vlakken breken

Ga je verschillende houtsoorten combineren, dan kan het ene hout met het andere hout soms voor een heftige combinatie zorgen. Zet je bijvoorbeeld een tafel van tropisch hardhout op een eikenhouten vloer, dan kan het zijn dat de overgang hiertussen te heftig wordt. Wat je dan kan doen is ‘het hout aankleden’, door bijvoorbeeld een vloerkleed onder de tafel te leggen. Op deze manier staan de twee houtsoorten niet direct op elkaar maar worden ze gescheiden door het vloerkleed. Het geheel oogt dan wat rustiger.


Geplaatst

in

door

Tags: