baardtrimmer

Het bijhouden van je baard, omdat het iets zegt over jezelf

Haargroei op het gezicht is voor een man een geheel natuurlijk gebeuren, baardverzorging is dat niet altijd geweest. Dat heeft een hele normale reden, want de vroege mens bezat eenvoudig niet de middelen er een modieus en netjes verzorgde verschijning van te maken. Verder had de baard een beschermende functie, zoals bijvoorbeeld tegen de kou, dus daar dacht men niet al te veel over na. Tegenwoordig is dat wel anders.

Baardverzorging

We besteden veel aandacht aan onze lichaamshygiëne, de verzorging van de buitenkant van ons lijf, en daar mag het bijhouden van een baard niet bij ontbreken. Mannen proberen vaak iets te zeggen met een baard, een soort van statement, of dragen het omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Ook worden trends gevolgd en zo zien we dat een stoppelbaard op dit moment heel erg populair is.

Juist om die redenen is het nodig de baard zo bij te houden, dat anderen, maar ook jijzelf natuurlijk, aanspraak kunnen maken op een netjes uitziende, goed verzorgde baard.

Soorten baard

Officieel wordt slechts de haargroei op de onderkaak van de man als baard bestempeld, maar tegenwoordig hebben ook kin, wangen en rondom de mond een aandeel in het soort baard dat we dragen. Soms wordt de snor als een apart onderdeel beschouwd en dient, net als de baard, net zo goed onderhouden te worden, maar meestal vormen baard en snor één geheel.

We onderscheiden:

  • De volle baard: wangen, kaken, kin
  • De sik: kin
  • De ringbaard: rondom de mond
  • De bakkebaard: wangen
  • De kabouterbaard: wangen, kin, snor ontbreekt
  • De eerder genoemde stoppelbaard: zeer kort

Onderhoudsproducten

  • Er zijn talloze producten beschikbaar voor de verzorging van

een baard, maar allereerst willen we de baard natuurlijk op de gewenste lengte krijgen.

De meest rigoureuze is natuurlijk het scheerapparaat, welke optimale verzorging biedt, namelijk het verwijderen ervan. Aangezien we dat niet willen, gebruiken we liever baardtrimmers, maar dat is eigenlijk ook een soort scheerapparaat. Alleen scheert deze de baardharen niet af tot op de huid, maar tot op die gewenste lengte. Verder hebben baardtrimmers fijnere tanden om beter om te kunnen gaan met de wat dikkere haren op het gezicht.

  • Als we eenmaal de baard op lengte hebben, kunnen we gaan

wassen en verzorgen. Voor het wassen gebruiken we speciale baardzeep of baardshampoo, voor de afwerking daarna is er baardbalsem, baardolie of baard wax in de handel. Al deze producten dienen afgestemd te worden op het soort baardhaar dat je hebt en natuurlijk de te dragen stijlvorm.

Je kapper

Het bijhouden van de baard is in principe iets om zelf te doen, maar je kunt gemakkelijk de mist in gaan met verkeerde producten. Het kan dan ook allerminst kwaad je kapper te vragen wat de beste baardtrimmer voor je is of welke verzorgingsproducten het beste bij jouw baard passen. Zo weet je zeker dat je baardgewijs goed voor de dag kunt komen.


Geplaatst

in

door

Tags: