badkamer ventilatie

De voordelen van goede badkamer ventilatoren

Bij het bouwen, of verbouwen, van een badkamer wordt vaak niet gedacht om te kijken naar badkamer ventilatoren. Toch is dit misschien wel het belangrijkste onderdeel van de badkamer. Gebruik je deze namelijk niet, of een verkeerde, dan kan het vocht niet goed worden afgevoerd. Wat dat voor gevolgen heeft en al het andere dat je over een badkamer ventilator moet weten, lees je hieronder.

Schimmels

Zoals hierboven gezegd is de badkamer de plek waar veel vocht vrij komt. Niet alleen door het water dat er gebruikt wordt, maar vooral ook door alle condens die hierbij vrij komt. Wordt dit vocht niet goed afgevoerd, dan kan er schimmel ontstaan, wat weer allerlei andere gevolgen heeft.

Schimmelvorming is hardnekkig

Schimmelvorming is in eerste instantie niet direct zichtbaar, maar groeit ontzettend snel. Daardoor zal er al flinke schimmelvorming zijn op het moment dat je de zwarte plekken op muren of plafond ziet. Schimmels zorgen voor een ongezonde situatie en kan leiden tot allerlei klachten met betrekking tot de gezondheid.

Roestvorming

Naast de schimmelvorming, en alle nadelen die daarbij komen kijken, levert het ook nog andere problemen op als het vocht in de badkamer niet goed wordt afgevoerd. Zo gaan ijzeren voorwerpen die in de badkamer staan roesten, denk hierbij aan radiatoren, kranen en andere items die in de badkamer liggen.

Andere problemen van een vochtige badkamer

Ook zorgt een teveel aan vocht voor vreemde geurtjes in de badkamer en een gladde vloer. Ook het condens dat het achter laat op spiegel en toilet is hier niet goed voor en zorgt voor mee onderhoud. Ook tast vocht het badkamermeubilair, kozijnen en schilderwerk aan. Kortom: bij een slechte afvoer van vocht, kunnen er een hoop problemen ontstaan, of extra werk in de vorm van onderhoud.

Beter voor je portemonnee

Een goede badkamer ventilatie zorgt niet alleen voor een veiligere, frissere en gezondere badkamer, het is op termijn ook beter voor je portemonnee wanneer de ventilatie van uw badkamer op orde is. Het verwarmen van droge lucht kost namelijk veel minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht.

Natuurlijke ventilatie

Het afvoeren van vocht kan op verschillende manieren gebeuren, zoals natuurlijke ventilatie. Hierbij zorg je voor een, of meerdere, roosters in de muur of plafond, waardoor verse lucht wordt aangevoerd.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt met behulp van een elektronisch afzuigsysteem voortdurend vuile lucht afgevoerd. Een standaard badkamerventilator kun je alleen maar aan en uit zetten, maar is in veel gevallen al voldoende. Geavanceerdere ventilatoren hebben diverse standen en een timer, waarmee je kunt instellen hoe lang er moet worden geventileerd. Nog luxere ventilatoren hebben een vochtsensor (hygrostaat). Dit type ventilator gaat automatisch aan wanneer het vochtgehalte hoger is dan een bepaalde waarde die vooraf is ingesteld. 


Geplaatst

in

door

Tags: