open haard

Winterse temperaturen vragen om verwarmende maatregelen. (Kies je voor praktisch of voor sfeer?)

Je huis verwarmen kan tegenwoordig op allerlei manieren. Neem je een ventilatorkachel of ga je juist een houtkachel kopen? Wil je een kachel die praktisch en functioneel is of een kachel die gezien mag worden? Dat is een van de afwegingen die je moet maken. In je studeerkamer ben je vaak druk bezig achter bijvoorbeeld je computer en in je slaapkamer slaap je voor het overgrote deel. Een design kachel is daar dus niet per se gewenst. Een praktische kachel die verplaatsbaar is, is vaak een prima optie. In je woonkamer daarentegen, mag een kachel gezien worden. Dan is paneelverwarming een stijlvolle oplossing. Je bevestigt deze kachel zoals de naam al zegt, aan je wand. Ze nemen dus nauwelijks ruimte in beslag.

Will je een kachel puur voor de gezelligheid?

Stel nu dat jouw ideale kachel alleen maar gezellig hoeft te zijn. Zo’n kachel mag het vooral niet te warm maken en moet ook gestookt kunnen worden als het buiten niet ijskoud is. Gewoon in het voorjaar, in het weekend, omdat er bezoek is. De kachel moet daarop gebouwd zijn anders wordt het veel te heet binnen. Bovendien is de kans groot dat je het vuur ook wilt zien, waardoor je nóg meer directe warmte krijgt. Ook al stook je niet voor de warmte, het vuur kan niet anders dan warmte afgeven. 

Welke ruimte wil je warm hebben?

Zoek je een kachel voor de warmte, dan zijn ineens andere vragen van toepassing. Belangrijk is te weten welke ruimte je warm wilt hebben. Alleen de woonkamer of misschien wel de hele benedenverdieping? En wil je graag dat de kachel het tot aan de volgende morgen warm maakt? Wel handig als je op staat. Gelukkig kan een combinatie van warmte en sfeer heel goed met een kachel. Een houtvuurtje brengt heerlijk gezellige warmte, nauwelijks vergelijkbaar met een andere warmtebron. 

Veel keuze in elektrische kachels

Veel mensen denken bij elektrische kachels aan verrijdbare radiatoren, maar tegenwoordig heb je veel meer keuze. Wil je net zo’n gezellige sfeer in je woonkamer creëren als dat je met een houtkachel zou doen? Dat kan nu ook met een elektrische sfeerhaard. Je hoeft niet te slepen met hout of groots te verbouwen om de haard te plaatsen. Je hebt alleen de voordelen: namelijk een gezellig realistisch haardvuur waar ook nog eens warmte vanaf komt en die geen rommel geeft. Je hebt dus de sfeer van een haardvuur, maar het gemak van een elektrische kachel. Ga je plotseling de deur uit? Dan hoef je niet eerst te wachten tot het vuur gedoofd is.

Kijk naar de ruimte

Afhankelijk van je ruimte, kies je welke kachel je nodig hebt. Voor je studeerkamer of slaapkamer kies je vaak voor een mobiele kachel die je bijvoorbeeld naast je bed of bureau zet. Wanneer je een grotere ruimte wil verwarmen, zoals je woonkamer, dan wil je natuurlijk dat deze constant op temperatuur blijft. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een kachel met ventilator of oscillatiefunctie. Deze functie verspreidt de warmte in je ruimte waardoor je ruimte sneller en gelijkmatig op een aangename temperatuur is. De warmte blijft dan dus niet alleen voor je kachel hangen.

Om het benodigde wattage uit te rekenen, is geen hogere wiskunde nodig. Sterker nog, het is super simpel. Haal 2 nullen van het wattage af en je komt uit bij het door ons aangeraden vloeroppervlak. Daarbij uitgaande van een plafondhoogte tussen de 2 en 3 meter.

Een houtkachel is warmer dan een open haard

Als het om de warmte gaat, legt een open haard het duidelijk af tegen een houtkachel. Bij een open vuur profiteer je nauwelijks van de energiecapaciteit van het brandhout. In het beste geval gaat niet meer dan zo’n 30% van de warmte de kamer in. Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.

De capaciteit van de kachel

Maar een houtkachel blijft de beste keus als je méér wilt dan sfeer. Belangrijk is de capaciteit van de kachel. Die moet passen bij de ruimte. Een houtkachel met een te klein vermogen zal de ruimte nooit warm krijgen, hoe hard je ook stookt. En een kachel met een te groot vermogen maakt het al gauw te warm. Dan zul je de luchttoevoer sterk moeten beperken, waardoor de verbranding niet optimaal is. Een kachel met het juiste vermogen zal bovendien veel minder brandstof verbruiken.


Geplaatst

in

door

Tags: