vinyl behang

Wat is vinyl behang en waar gebruik je het voor?

Een nieuw type behang dat de afgelopen jaren erg in opkomst is het zogenaamde vinyl behang. Dit behang heeft een toplaag die gemaakt is van vinyl. Hierdoor kan het behang bijvoorbeeld veel makkelijker schoon gemaakt worden. Daarnaast heeft vinyl behang nog andere voordelen, en zaken waar je rekening mee moet houden als je er mee gaat werken. Lees verder om dit allemaal te weten te komen.

Er zijn verschillende soorten vinyl behang

We onderscheiden vier verschillende soorten vinyl behang. Die elk zijn eigen kenmerken hebben waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. De eerste die we willen behandelen is vinyl behang met een papieren onderlaag. Hierbij is de toplaag dus van vinyl, maar de onderlaag van papier. Deze wordt van alle soorten vinyl behang het meeste gebruikt en lijkt ook het meeste op ‚normaal’ behang. 

Vinyl behang met een textiel onderlaag

Naast het vinyl behang met papieren onderlaag, is er vinyl behang met een textiel onderlaag. Je snapt het al, in plaats van papier is de onderlaag hierbij van textiel. Dit textiel kan ook linnen zijn. Van alle soorten vinyl behang heeft dit type de langste levensduur, het nadeel is echter wel dat dit een stukje moeilijker aan te brengen is dan vinyl behang met een papieren onderlaag. We zien de variant met een textiel onderlaag dan ook vooral in openbare ruimtes, waar het door professionals is geplaatst. Ook het feit dat het enorm makkelijk is te reinigen, maakt het uitermate geschikt voor die openbare ruimtes.

Het opgeschuimd vinyl behang

Het derde type vinyl behang dat we willen behandelen is het zogenaamde opgeschuimd vinyl behang. Dit behang is vinyl in schuimvorm dat op papier is aangebracht. Het voelt sponsachtig aan en lijkt qua looks een beetje op sierpleister.  Afhankelijk van de schuimmethode, zullen verschillende patronen zichtbaar zijn. Een nadeel is wel dat opgeschuimd vinyl behang snel vuil wordt of verkleurt onder invloed van rook. Houd hier rekening mee indien er rokers zijn in huis. Anderzijds kun je het behang dan gemakkelijk overschilderen. Dit behang kan namelijk gemakkelijk geverfd worden met muurverf.

Gewoon schuimvinyl heeft een egaliserende functie

Het laatste type vinyl behang is gewoon schuimvinyl. Schuimvinyl heeft een egaliserende functie: kleine oneffenheden of onregelmatigheden in de muur kunnen ermee worden bedekt. Dit behang bestaat uit een volledige vinyllaag die ongeveer 2 à 3 millimeter dik is. Hoewel dit behang slap aanvoelt is het erg sterk, elastisch, afwasbaar én bestand tegen stoten.


Geplaatst

in

door

Tags: