Televisies worden steeds groter en platter, maar waar blijft het geluid? Doordat televisies steeds compacter worden, blijft er minder ruimte over voor het geluid en dat merkt u als gebruiker. Wilt u dus geluid ervaren dat u omverblaast wanneer u naar die ene goede film kijkt? Dan is het verstandig om een soundbar onder uw televisie te plaatsen. Een soundbar is een langwerpige, dunne speaker die zorgt voor een brede sound dankzij meerdere ingebouwde speakers. Dankzij een soundbar hoort u voortaan de regendruppels op het dak vallen of de hoofdpersoon angstig in- en uitademen. Daardoor hoeft u geen enkel geluid meer te missen en voelt het alsof u midden in de film zit. Het grote voordeel van een soundbar? Met slechts één apparaat kunt u uw gehele geluid in huis upgraden. Er zijn dus geen extra speakers nodig, en dat betekent ook dat u geen last heeft van meerdere kabels.

Diverse soorten

Soundbars zijn er in diverse soorten, maten en merken. Er zijn soundbars van 50 centimeter, maar ook van maar liefst 1 meter. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende configuraties, waaronder Virtual Surround of Full Surround. Bij het laatste type heeft u extra speakers en een subwoofer nodig, terwijl bij eerstgenoemde er al vanuit de soundbar een surround sound gecreëerd wordt. Verder is er nog een verschil tussen een passieve en actieve soundbar. Een actieve soundbar heeft een eigen versterker, tegenover de passieve soundbar waar u zelf een versterker op aan dient te sluiten. De ene soundbar is de ander dan ook niet, dus bedenk vooraf goed waar de soundbar aan moet voldoen.

Merk televisie en soundbar

Bekende soundbars zijn onder andere:
– Sonos Playbar
– Denon HEOS Sounbar
– Samsung HW-J355
– LG SH7
– JBL SB350
Heeft u een Samsung TV, dan wordt er vaak voor de Samsung HW-J355 gekozen, alhoewel de Sonos Playbar of HEOS soundbar er ook prima onder kunnen. Het maakt dus in principe niet uit welke televisie u heeft.

Hoe aan te sluiten

Wanneer uw televisie beschikt over een HDMI of optische aansluiting, dan is de soundbar via slechts één enkele kabel heel gemakkelijk aan te sluiten. Wanneer u de soundbar heeft aangesloten, kunt u vaak via een app verder installeren. Via die weg wijst het zich vanzelf. Wilt u uw home cinema set compleet maken, dan kunt u ervoor kiezen om er een losse subwoofer en speakers bij te kopen. Dan heeft u voortaan uw eigen home cinema set thuis.