Een garage, echt vanzelfsprekend?

Een garage aan huis klinkt dan misschien niet speciaal, maar het is eigenlijk haast een luxe waar iedereen wel gebruik van kan maken. Zo geeft het je niet enkel de mogelijkheid om je auto een veilige stalplaats te geven, maar kun je het ook gebruiken als bergruimte. Daarnaast oogt het huis gewoon mooier met een garagepoort of roldeur en geeft het de woning een meerwaarde.

Meer ruimte dankzij een garage aan huis

Steeds meer gezinnen maken gebruik van een garage, eenvoudigweg door de plaatsmogelijkheden die het biedt. Zo kunnen grote of groeiende gezinnen goed gebruik maken van wat extra ruimte, en daarnaast kan de garage ook als hobbyruimte gebruik worden. Als je al van plan was een garage aan huis te plaatsen, dan geven de volgende handige tips je in elk geval een goed beeld van waar je best op let!

Een vergunning voor een garage

Vaak vergeten mensen dat je voor een garage aan huis een speciale vergunning nodig hebt, afhankelijk van de grootte. Vooral als de garage zich vooraan of aan de zijkant van de woning zal bevinden is dit het geval. Het bijbouwen van een garage (of schuur) aan de kant van de straat brengt immers enkele gemeentelijke vereisten met zich mee, en soms betekent dat dat je er een vergunning voor moet aanvragen.

Het aanbouwen van een garage

De vergunning voor de aanbouw van een garage zijn echter eenvoudig te verkrijgen in vergelijking met die van zogenaamde ‘bijzondere’ verbouwingen, waarbij het aanzicht van de gevel verandert. Over het algemeen vormt het bijbouwen van een garage op je eigendom echter geen probleem en kan er relatief snel werk van worden gemaakt.

Een nieuwe garage laten bouwen

De aanbouw van een garage aan huis wordt het best gedaan volgens een aantal stappen. Zo moet er een goede fundering aanwezig zijn om de garage te ondersteunen. Daarna wordt de vloer gestort bovenop de fundering. Hierbij is het van belang dat er tussen de betonlaag en de zandlaag een beschermende folie komt: deze voorkomt immers dat het beton niet in de zandlaag terechtkomt.

De garage zelf bouwen

De volgende stap is het bouwen van de muren die het dak van de garage gaan ondersteunen. Nu begint de ruimte pas echt vorm te krijgen en dit is dan ook het ideale moment om de vorm en het uitzicht van de garage te bepalen. Zo kun je kiezen welke stenen je gebruikt voor de muren, of je een roldeur in de garage wilt, en welk dak je erbovenop wilt plaatsen.

Een garage laten bouwen

Het mag duidelijk zijn dat de bouw van een garage aan huis geen gemakkelijk karwei is, en het kan dan ook verstandig zijn om dit door ene specialist te laten doen. Zo wordt de garage niet enkel goed en volgens de bouwkundige vereisten geplaatst, maar kun je vaak ook nog profiteren van garantie. Daarbij kunnen dergelijke bedrijven met tips komen waardoor je kunt besparen.

Een garage: geen overbodige luxe!

Een garage aan huis is hoe dan ook een investering waar elke woning alleen maar comfortabeler en ruimer van wordt, juist omdat het plaats biedt voor zowel de wagen als andere huishoudelijke zaken en bezigheden. Een garage aan huis bouwen is dus misschien een opdracht die nogal wat werk vraagt, maar het resultaat is die inspanning zeker waard.