OSB-platen maken een comeback in Nederlandse interieurs

Zonder twijfel heb je dit plaattype wel eens gezien, namelijk de OSB plaat. OSB-platen bestaan al lange tijd, maar maken sinds enkele jaren hun comeback in Nederlandse interieurs. En dat is eigenlijk logisch, zeker als je bedenkt welke voordelen OSB-platen allemaal hebben. Maar wat is een OSB plaat eigenlijk? Welke voordelen hebben ze en hoe kunnen ze jouw interieur een nieuwe en frisse look geven? In dit blog lees je alles oer hoe OSB-platen jouw interieur een nieuwe boost kunnen geven!

Wat zijn OSB-platen voor soort materiaal?

Een OSB plaat staat als afkorting voor Oriented Strand Boards. De platen hebben een drielaagse opbouw van houtschilfers, die strak op elkaar geperst en sterk verlijmd zijn, op een watervaste basis. Het resultaat zijn platen die er lekker robuust en stoer uitzien. Maarde uitstraling is niet het enige voordeel van OSB-platen.

interieur met osb

De voordelen van OSB platen op een rijtje

Een van de grootste pluspunten van OSB-platen is het feit dat deze constructieplaten een stuk beter te betalen zijn dan multiplexplaten. Om die reden wordt OSB vaak ingezet in de constructiebouw en om houten structuren, wanden, ondervloeren en andere constructies zoals daken te maken. Een prettig tweede kenmerk van OSB-platen is daarbij dat ze gemakkelijk te bewerken zijn. En ten slotte is een prettig aspect van deze houtplaten hun look. Ze zien er stoer, robuust, eigenwijs én eigentijds uit. Hierdoor krijgen woonkamers, hallen en elke plek in huis waar de OSB plaat gebruikt wordt, een modern en stoer karakter.

Enkele tips om OSB in je interieur te gebruiken

Maar hoe kun je OSB-platen op een slimme manier gebruiken in je woning? Er zijn meerdere manieren om de OSB plaat op een slimme manier te gebruiken. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen creativiteit de vrije loop laten. Een mooie toepassing is de slaapkamer. Door één wad, of een deel van de wand, met OSB-platen te bekleden, creëer je eenvoudig een industrieel ogende slaapkamer die een stoere sfeer ademt. Een andere mooie plek om OSB-platen in te zetten, of meerdere natuurlijk, is de achterwand van de keuken. Door in plaats van tegels voor een houten achterwand te kiezen, wordt je keuken een stuk natuurlijker en gewaagder. Met name in een modern-industrieel, landelijk of Scandinavisch interieur heeft dit een uniek en prachtig versterkend effect. Ten slotte nog een paar leuke ideeën om OSB in te zetten, namelijk om een eigen bureau van te maken, als basis voor een boekenkast of om een houten zitbank van te maken.