kruiklampen landelijk interieur

Een landelijk interieur: kruiklampen

Wat zijn kruiklampen?

Er zijn veel verschillende soorten lampen zoals de plafondlampen, de wandlampen en de staande lampen. Kruiklampen vallen onder deze laatste groep: de staande lampen. Een staande lamp is een lamp die op de grond, een tafel of een andere ondergrond staat en dus niet aan de wand of het plafond is gemonteerd. In principe is een kruiklamp een tafellamp, dit wil zeggen dat het om een kleine lamp gaat zoals bedoeld op een bijzettafeltje, dressoir, nachtkastje etc.

Kruiklampen hebben de vorm van een kruik. In sommige gevallen is er zelfs een unieke kruik gebruikt om de lamp van te maken. Boven de kruik vinden we de lampenkap met daarin de fitting en de lichtbron.

Welk interieur?

Kruiklampen passen in nagenoeg elk interieur, maar we zien ze vooral bij een inrichting in cottage stijl. Dit is een stijl die we terugzien in landhuizen die gebouwd zijn op het idee van eenvoudige boerenhoeves. Hierdoor ontstaat er een landelijke stijl. Tegenwoordig zien we landelijk wonen en het modern landelijk wonen steeds meer opkomen. Hiermee bedoelen we niet alleen het wonen in landelijke gebied (buitengebied), maar ook woningen die in deze stijl ingericht worden.

kruiklampen

Foto: www.woonland.nl

Het interieur bestaat dan vaak uit meubels die een combinatie van hout, kurk en soms glas bevatten. Ook de vloeren zijn veelal van hout of kurk, maar ook van natuursteen. Decoraties bestaan voornamelijk uit duurzame stoffen, houten beeldjes en de geliefde kruiklampen. Door deze dingen met elkaar te combineren wordt een sfeervolle inrichting gecreëerd die in het verlengde ligt met de natuur of het boerenleven.

Materiaal

Een kruiklamp kan van verschillende kruiken worden gemaakt. Zo worden er oude waterkruiken, olijfpotten, cementpotten of andere kruiken of potten gebruikt. Dit kunnen zowel oude of nieuwe kruiken zijn. Het gaat hier veelal om terracotta kruiklampen. Dit soort lampen worden njet zomaar op grote schaal gemaakt. Het zijn vaak de kleinere ontwerpers en makers die de kruiklampen vervaardigen. Om die reden is het niet altijd even makkelijk om een kruiklamp te vinden.

Kleuren

Bij een landelijke stijl is het belangrijk om de kleuren hierop aan te passen. Vaak zien we de houtkleuren terugkomen, maar ook steenkleuren. Dit zijn de tinten wit, grijs en zwart maar ook bruin. De kruik zelf heeft vaak de kleur wit of witgrijs. Ook is deze vaak niet egaal van kleur maar bevat verschillende tinten of is gemarmerd. De lampenkap kan in verschillende stoffen gemaakt worden alsmede ook in verschillende kleuren. Om de landelijke stijl te behouden wordt de kleur van de lampenkap vaak in dezelfde tint als de kruik gemaakt, of iets donkerder.

Unieke lampen

Kruiklampen kunnen uniek zijn of er kunnen meerdere van gemaakt zijn. Vaak is het mogelijk om te vragen voor een uniek ontwerp, waarbij zelf de kruik, de kleur en de lampenkap uitgekozen wordt. Of er kan gevraagd worden om een bepaalde kleur en grootte. Het is zelfs mogelijk om een eigen kruik om te laten bouwen tot kruiklamp. Ook zijn er workshops waarbij je zelf een kruiklamp kunt maken. Voor wie niet zo handig is zijn er online webshops die verschillende van dit soort lampen aanbieden. De prijs voor een kruiklamp ligt wel hoger dan de gemiddelde tafellamp. Gemiddeld ligt dit tussen de 100 en 250 euro. Een authentieke kruiklamp is zelfs nog duurder, omdat deze gemaakt is van een authentieke waterpot. Dit maakt ze zeldzaam en kostbaar.

Foto boven artikel komt van: chopard-interieur.nl


Geplaatst

in

door

Tags: