Duurzaam en kleurrijk wonen

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt, en dat is niet voor niets. Het verminderen van verspilling en vervuiling zorgt ervoor dat we nog lang kunnen genieten van de mooie dingen om ons heen. Steeds vaker kiezen mensen voor duurzame energie, en auto’s die minder vervuilen. Maar ook bij het decoreren van je huis kun je keuzes maken die beter zijn voor jou en het milieu. Duurzaam wonen draait niet alleen om energie- en waterverbruik, maar ook om het benutten van de beste materialen voor een natuurvriendelijk huis. En dat is alles behalve saai, want duurzame keuzes kunnen ook nog eens ontzettend kleurrijk zijn.

Slim met materialen

Wie op zoek is naar mooie accessoires of meubels voor in huis, is vaak geneigd om nieuwe materialen te kopen. Dit is natuurlijk ontzettend zonde, want er zijn meer dan genoeg spullen verkrijgbaar die niet nieuw zijn, maar wel gemakkelijk kunnen worden hergebruikt. Vooral materialen zoals steigerhout zijn perfect om een nieuw doel te geven binnen je huis. Je kunt er meubels en accessoires van maken, en door het hout te bewerken is het mogelijk om helemaal zelf de kleur en finish van het hout te bepalen. Zo kun je op een ontzettend makkelijke manier je huis wat meer kleur en levendigheid geven, en dat door oud materiaal het te gebruiken. Duurzamer kan het bijna niet.

De juiste verlichting

Je maakt iedere dag gebruik van de lampen in- en rondom je huis. Het heeft daarom een grote impact om voor duurzame opties te kiezen wanneer je op zoek bent naar nieuwe verlichting voor je huis. De tijd van de gloeilamp is helemaal voorbij, want tegenwoordig is led verlichting dé manier om je huis mee op te lichten. Het grote voordeel van deze lampen is dat ze ontzettend lang meegaan, erg zuinig zijn en ook nog eens in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Zo kun je met behulp van led verlichting altijd de juist kleurrijke sfeer maken die je voor ogen hebt. Wie investeert kan zelfs wat exemplaren op de kop tikken waarvan de kleur aan te passen is. Zo kun je zelf kiezen voor warm of koud licht, afhankelijk van jouw wensen. De lampen zijn dus niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor de sfeer in huis.

Verticaal tuinieren

Heb je een saaie lege wand in je tuin of op je balkon? Bekijk dan eens de mogelijkheid om verticaal te tuinieren. Met deze methode bouw je een persoonlijke moestuin de je tegen een wand aan kunt monteren. De stellages voor dit soort moestuinen zijn in allerlei tuincentra verkrijgbaar. Dit tuinieren is niet alleen erg leuk en decoratief, maar kan ook erg lekker zijn! Verbouw bijvoorbeeld je eigen kruiden, of plaats aardbeiplantjes in de wand. Op deze manier voorzie je jezelf en je gezin meteen van lekker eten. Het verbouwen van eten op deze manier is ontzettend duurzaam, omdat je niet afhankelijk bent van grote landbouwbedrijven voor je eigen kruiden en groenten. Natuurlijk zijn er beperkingen aan hoeveel groente en fruit je in je tuin kunt verbouwen, maar ieder beetje helpt. Voor degenen die op zoek zijn naar producten waar geen bestrijdingsmiddelen op zijn gebruikt, is het verbouwen van eten in eigen tuin de perfecte oplossing.


Geplaatst

in

door

Tags: