Praktisch indelen

Klein, maar fijn!

Een appartement in de oude binnenstad, een prachtig oud boerderijtje net buiten het dorp, een studentenkamer, een tuinhuisje. Allemaal geweldige plekken, maar wel wat aan de kleine kant. Maar als je de ruimte goed benut en praktisch indeelt kan je toch optimaal genieten van jouw mooie huis of kamer. Bij deze geven we een aantal tips hoe je een kleine ruimte praktisch in kan delen.

Zorg voor veel opbergruimte

Een opgeruimd huis oogt groter en zorgt voor rust bij de bewoners. In een grote kamer zijn rondslingerende dingen vervelend, maar in een kleine kamer wordt het echt lastig. Speelgoed van de kinderen, losse dvd’s of cd’s, boeken. Er zijn veel kleine objecten die een plek nodig hebben, het is dus belangrijk om goed na te denken over opbergruimte. Een mooie kast is natuurlijk een goede optie om spullen in op te ruimen, als je daar plek voor hebt. Maar in kleinere woningen moet je de opbergruimte vaak elders creëren. Door zoveel mogelijk opbergruimte met meubels te combineren gebruik je de kamer optimaal. Kies bijvoorbeeld voor een salontafel met lades erin of een bank met een bak eronder. Ook zijn er tv meubels met veel opbergplek, voor bijvoorbeeld boeken, dvd’s, cd’s. Tv meubels zijn vaak een uitkomst in kleinere ruimtes, omdat ze, behalve een plek geven aan de televisie, ook zorgen voor een opgeruimde aanblik van een kamer. Je kan kiezen voor een tv meubel met alleen een kast waar de tv op staat of een complete set waar je meer in op kunt bergen.

Licht = ruimte

Als je een kleine ruimte tot je beschikking hebt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte zo licht mogelijk is. Het lijkt een cliché, maar het is echt waar. Kamers waar weinig lichtinval is en de muren en meubels een donkere kleur hebben lijken kleiner dan dat ze in het echt zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn als de ruimte op zichzelf groot is, maar bij kleinere kamers geeft licht een ruimtelijker gevoel. Om een kamer zo licht mogelijk te maken is het in eerste instantie goed om naar de ramen en de raambekleding te kijken. Is er voldoende natuurlijk licht dat naar binnen kan? Is de natuurlijke lichtinval niet geweldig? Zoek dan naar lampen die de ruimte kunnen verlichten, let erop dat er licht van boven en onder komt, bijvoorbeeld een plafondlamp en een staande lamp. De kleur van de muren hebben natuurlijk ook een belangrijke rol. Je hoeft niet altijd voor wit te kiezen, maar kies wel voor lichte en zachte kleuren. De kleur van het meubilair is de finishing touch bij het zorgen voor een lichte ruimte. Lichte banken, stoelen, tafels en tv meubels geven een veel frisser en ruimtelijker beeld. Je kan het kleurrijk maken, zonder het ruimtelijke gevoel weg te nemen, door het gebruik van accessoires, zoals vaasjes of mooie boeken.


Geplaatst

in

door

Tags: