Energiebesparing en zorg voor het milieu zijn voor veel mensen belangrijk om te overwegen zonnepanelen aan te schaffen. Het is een behoorlijke investering, maar de panelen verdienen zichzelf binnen enkele jaren terug. Het is echter wel belangrijk dat het huis er mooi uit blijft zien. De uitstraling van de dakbedekking wordt wel aangetast door gewone zonnepanelen te gebruiken, en daarom zijn er de laatste jaren panelen ontwikkeld die men op het dak kan leggen als dakpannen. In feite worden de zonnepanelen als dakbedekking gebruikt. Een fraaie en efficiënte oplossing, die op elk dak en elk huis kan worden toegepast.

Slimme oplossingen

Het voordeel van deze zonnepanelen als dakbedekking is dat er geen onderconstructie meer nodig is: er is geen laag dakpannen nodig, waarop de panelen vastgeschroefd worden. Het mooie is dat als de dakpannen verwijderd worden, de zonnepanelen zo op de onderconstructie bevestigd worden, zodat de daklijn intact blijft. Dit heet een indak opstelling en zorgt voor een harmonieuze uitstraling. Daarbij komt dat de panelen op deze manier beter beschermd zijn tegen de wind. Panelen die bovenop de dakbedekking liggen kunnen nogal eens wind vangen.

Bron afbeeldingen: http://www.solrif.nl/

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt ervoor kiezen om slechts een deel van de dakpannen te verwijderen of alle dakbedekking te vervangen door zonnepanelen. Het blijft nog steeds mogelijk om dakramen in te voegen. Er kunnen gewoon enkele panelen tussenuit gehaald worden om ruimte te maken voor een raam. Natuurlijk is het dak helemaal waterdicht als er zonnepanelen gebruikt worden als dakbedekking. Een zonnepaneel gaat echter niet zo lang mee als een gemiddelde dakpan, en ze zullen dan ook na een jaar of twintig vervangen moeten worden.

Kosten afwegen

Belangrijk om te overwegen of je wilt overgaan tot de aanschaf van deze zonnepanelen in een indak opstelling, is of het nodig is je dak te vervangen. Het kostenplaatje van het totaal vervangen van de dakpannen door zonnepanelen is aanzienlijk en dit systeem is natuurlijk relevanter als je renovatie overweegt of een nieuw te bouwen huis hebt gekocht. In een bestaand nieuwbouw huis zal hier niet snel sprake van zijn. Dan is het waarschijnlijk praktischer om zonnepanelen op de oorspronkelijke dakpannen te laten leggen. Maar kies je wel voor een nieuwe dakbedekking met panelen, dan vallen de totaalkosten mee. Je heb tenslotte maar één soort dakbedekking nodig.

Op het huis of de schuur

Een andere mogelijkheid om zonnepanelen in een indak opstelling te gebruiken is om ze bijvoorbeeld in een serre te integreren. Kun je niet je hele dak laten vervangen, maar ben je wel van plan een serre te plaatsen, dan kun je het oppervlak daarvan praktisch gebruiken om stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook schuren, tuinhuisjes of bijgebouwen van een boerderij kunnen hiervoor dienen.

Veel voordeel

Als je graag zonnepanelen op het dak zou willen laten leggen, maar je vindt ze niet mooi staan, dan is er nu dus een oplossing voor. De kosten zijn hoog, maar als je je huis toch wilt verbouwen valt er zeker voordeel te halen uit deze constructie. De zonnepaneel als dakpan is esthetisch aantrekkelijk, en betaalt zich snel terug. Kijk op Homedeal om een offerte aan te vragen, voor een interessant aanbod voor het plaatsen van zonnepanelen en/of dakbedekking.