Waarom de hypotheekrente zo laag is en waarom we daar nu van moeten profiteren

Spanning en sensatie op de huizenmarkt. Na jaren van dalende verkoopprijzen werd 2016 ineens weer een topjaar voor de huizenverkoop. Tegelijkertijd werd het ook een topjaar voor veel huizen eigenaren die hun hypotheekrente konden overzetten naar een fors lager tarief. Maar waar komt dit lage tarief eigenlijk vandaan en hoe ga je daar verstandig mee om?

Rentetarief

De rente die een bank vraagt over een hypotheek is in principe altijd gekoppeld aan het renteniveau dat wordt aangehouden door de Europese Centrale Bank, de ECB. Die bepaald namelijk hoeveel banken zelf aan rente moeten betalen over het geld dat ze bij hen lenen. En hoeveel rente ze krijgen als ze het geld bij de ECB op de `spaarrekening` zetten. Inmiddels is dat ongeveer nul procent of soms zelfs minder dat. Voor een bank kost het dus vrijwel niets om aan geld te komen en daar profiteren huiseigenaren van, aangezien banken hun lage tarief doorberekenen in de hypotheekrente.

Leningen opkopen

Daarnaast koopt de ECB nog steeds iedere maand voor zo`n 80 miljard euro aan leningen op. Hierdoor daalt de rente. Dat is het geld dat je krijgt voor het verstrekken van een lening. De meeste leningen die de ECB koopt zijn staatsleningen. Het idee hierachter is dat er zo extra veel geld in de economie wordt gepompt waardoor lenen goedkoper wordt en bedrijven meer gaan investeren. Hierdoor trekt de economie aan. Het neveneffect van dit massale opkopen is ook dat de rentes extra laag zijn en blijven.

Lage hypotheekrente

Voor iemand die een huis wilt kopen is dit voornamelijk goed nieuws. Hij of zij kan nu tegen een heel lage hypotheekrente een huis kopen. Toch zitten er ook een aantal addertjes onder het gras. Bij het afsluiten van een hypotheek zet je deze meestal vast voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien of twintig jaar. Daarna wordt deze over gesloten naar het dan geldende rentetarief. En die kan wel eens een stuk hoger liggen. Om er voor te zorgen dat je maandlasten dan niet ineens enorm hard omhoog gaan, is het dus belangrijk om ook ieder jaar af te lossen op je hypotheek zodat je na tien of twintig jaar een stijging van je maandlasten kunt opvangen.

Ook het opkoopgedrag van de ECB houdt naar verwachting ergens in 2017 op. Wat er dan gaat gebeuren weet niemand, maar de kans is aanwezig dat de rente dan weer een flink stuk gaat stijgen. Hierdoor kan de hypotheekrente ook weer omhoog gaan, waardoor mensen moeilijker een huis kunnen kopen. Er zijn dan ook economen die zeggen dat de huidige ontwikkeling van de huizenmarkt eigenlijk vooral kunstmatig door de ECB wordt gecreëerd.

Nu nog profiteren

Wil je een huis kopen, dan is het dus verstandig om dat in ieder geval te doen voordat de ECB stopt met haar opkoopprogramma. Op deze manier kun je tegen een lage hypotheekrente een huis kopen. Ook als je een huis hebt, met daarbij de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten tegen een lager tarief, is 2017 wellicht de laatste kans om dit winstgevend te doen. Aan de andere kant is het dus ook belangrijk om je niet te verblinden door de lage hypotheekrente. Het kopen van een huis is een investering van de lange adem. Leen dus zeker niet teveel en zorg voor voldoende aflossing. Dan blijf je ook in de toekomst vrij van financiële problemen.


Geplaatst

in

door

Tags: