Een tuin is soms te vergelijken een kamer in de open lucht die bij je huis hoort. Als de tuin mooi is, is je hele huis meteen een stuk completer. En wat doe je met kamers in een huis? Die richt je zo gezellig en leuk mogelijk in. In elk geval mag in geen enkele kamer de verlichting ontbreken. Zo is het met de tuin ook. In een tuin is verlichting zelfs extra belangrijk.

Tuinverlichting: wat zijn de voordelen van grondspots?

Als je je tuin mooi inricht, mag absoluut de verlichting niet ontbreken. Tuinverlichting bepaalt in de tuin niet alleen een groot deel van de sfeer maar ook de veiligheid gedurende elke avond en nacht. Er zijn veel soorten tuinverlichting maar grondspots hebben bepaalde voordelen vergeleken met welke andere soorten tuinverlichting dan ook. Goed ingebouwde spots zijn ideaal om de verlichting sfeervol en subtiel te maken. Er zijn spots voor in de grond, die altijd hun licht omhoog stralen, maar ook spotjes met draaibare armaturen waarmee je de lichtbron kunt richten op planten, struiken, muren of boomstammen. Dit type verlichting geeft een luxe uitstraling aan je tuin en staat bijzonder fraai.

grondspot

Wat zijn de belangrijkste functies van tuinverlichting?

Tuinverlichting heeft voornamelijk voordelen maar verlichting in tuinen is ook noodzaak. Verlichting in de tuin geeft erg veel sfeer, maar is ook aantoonbaar geschikt om inbrekers af te schrikken. Als je in het donker thuiskomt en de tuin in loopt, is het natuurlijk ook wenselijk dat je niet struikelt over een bloembak of een fiets. Licht zorgt er ook voor dat je ’s avonds en ’s nachts voldoende zicht hebt op je tuin, maar het is ook gezellig om tot in de late uurtjes van de nacht nog te kunnen genieten in de buitenlucht. Alleen inbrekers hebben een hekel aan goede tuinverlichting. Ze houden niet van licht in de duisternis. Dus goed verlichtte huizen en tuinen worden door dieven meestal over geslagen.

Waarom kiezen mensen voor spotjes in de grond in de tuin?

Bijzondere tuinverlichting is vaak het gevolg van verlichting met spotjes in de grond. Overdag vallen ze niet op, maar in de avond strijkt het licht diffuus langs hagen, muren en boomstammen. Een pad of trap wordt subtiel langs de randen verlicht met ingebouwde verlichting die van de grond af komt. Het terras wordt met LED spotjes in de vloer een intieme plaats waar je op een aangename avond gezellig een drankje kunt nemen. Prikspots heb je ook in vele soorten in maten en kies je voor kwaliteit dan zijn ook die modellen heel handig. Verlichting met spotjes in de grond moet worden beschouwd als luxe tuinverlichting.

Gaan grondspots niet roesten?

Kleine spotjes voor in de grond of grote, ze zijn allemaal gemaakt van stevig slijtvast materiaal. Bij goede kwaliteit wordt gebruikgemaakt van onder andere roestvrijstalen elementen en (bijvoorbeeld) glas, aangevuld met kunststof onderdelen. Lampen in de grond moeten goed bestand zijn tegen vocht en veranderlijke weersomstandigheden. De juiste aanleg van een goede spot zorgt voor een waterdicht geheel.

Deze lampen kunnen vaak verwerkt worden in andere materialen zoals in hout, grond, grind. Ze worden subtiel weggewerkt in bestrating of zorgen voor rustige verlichting langs een oprijlaan. Kies je voor accentlicht om juist die ene plant of haag te verlichten? Kies dan voor een richtbaar armatuur. Met grondverlichting in je tuin wordt elke plaats verlicht zoals je het wilt en je tuin zal in de avond of nacht in elk geval nooit meer saai zijn.