leren banken

Hoe kunt u het best uw leren bank onderhouden?

Een leren bank is mooi, stijlvol en kan uw interieur een echte boost geven. Het onderhoud ervan? Dat is vaak een stuk ingewikkelder, want lang niet alle reinigingsproducten mogen gebruikt worden. Onderstaande vijf tips kunnen u alvast een poos verder helpen.

# 1. Kies voor een goede plaatsing

Vooraleer we van start gaan met onze collectie aan reinigingstips, moeten we toch ook het belang van een goede plaatsing benadrukken. Een leren bankstel mag bijvoorbeeld nooit in direct zonlicht geplaatst worden, anders gaat hij heel snel verkleuren. In dat geval zal reinigen natuurlijk geen soelaas meer bieden. Ook mag de leren bank niet in de buurt geplaatst worden van een kachel of radiator en mag de vochtigheidsgraad niet al te hoog oplopen. Een leren bank heeft zijn eigen specifieke vereisten en die volgt u maar beter nauwgezet op.

# 2. Opgelet bij het gebruik van vocht

Vochtvlekken kunnen nefast zijn voor de kwaliteit van een leren bank, bovendien kunnen ze onherstelbare schade aanrichten. Bent u een echte morskous? Kies er dan voor om te deppen en niet al te veel vocht te gebruiken: het is belangrijk dat het vocht het leer niet kan binnendringen. Gebeurt dat wel? Dan doet u best even niks en geeft u de vlek de tijd om in het leer weg te zakken. Gebruik trouwens ook steeds zacht water om de zeemlap te bevochtigen, kraantjeswater gebruikt u dan ook beter niet.

# 3. Het reinigen van een leren bank

Voor het reinigen van een leren bankstel hebt u over het algemeen genoeg aan een vochtige zeemlap, een microvezeldoek en een stofzuiger. De stofzuiger kan gebruiken om vuildeeltjes van tussen de rug te verwijderen. Ook voor het reinigen van de zitkussens mag u gewoon een stofzuiger gebruiken.

Gebruikt u een vlekkenmiddel? Wrijf dan nooit te hard met het zeemlap. Doet u dat wel, dan loopt u het risico dat de leerporiën zullen verstoppen. Meestal blijft er dan een glimmende plek achter op de leren bank. Reserveer trouwens ook gewoon een specifieke zeemlap en microvezeldoek speciaal voor uw leren bankstel: vuilresten en ingedrongen reinigingsmiddelen kunnen zo niet in aanraking komen met het leer.

# 4. Grondige reiniging

Bovenstaande tips volstaan dan wel voor de klassieke reiniging van de leren bank, maar na verloop van tijd zal het leer misschien wel erg vuil geworden zijn. In dat geval kan u inderdaad teruggrijpen naar een leerlotion en specialistische schoonmaakproducten. Die producten zijn niet goedkoop en kunt u in iedere meubelzaak verkrijgen. Weet dat er ook goedkopere varianten beschikbaar zijn op plaatsen waar u het misschien niet zou verwachten. In een paardensportwinkel kunt u bijvoorbeeld een vrij goedkope zadelzeep verkrijgen die ook gewoon gebruikt kan worden voor het reinigen en onderhouden van een leren bankstel.

# 5. Opgelet bij ruwe leren meubels!

Voorgaande tips zijn dan wel van toepassing op het klassieke leren bankstel, maar bij ruwe leren meubels is dat toch anders. Hier mag écht geen water gebruikt worden en beperkt u zich best tot droge doeken en speciale reinigingsmiddelen uit de speciaalzaak. Vergeet uiteraard niet om het nadien weer op te ruwen met een speciaal staalborsteltje, zo voorkomt u kale plekken.


Geplaatst

in

door

Tags: