Glasvezelbehang wordt steeds vaker gebruikt. Niet alleen tijdens renovatiewerken, maar ook op decoratief vlak. De vele voordelen van glasvezelbehang zijn dan ook niet langer te negeren en menig studentenkamer is er intussen al van voorzien. Of glasvezelbehang ook voor jou interessant kan zijn? Daar kan enkel jij over oordelen, maar wij geven jou alvast een handvol informatie mee.

Wat is glasvezelbehang?

Het woord zegt het zelf: glasvezel behang. In de praktijk is het met andere woorden een behang die gemaakt werd van fijne glasvezels. Deze fijne glasvezels werden op een bijzondere manier in elkaar verweven om nadien geperst te worden. Het resultaat is een erg fijn maar krachtig gaas. Door lokale verdikkingen aan te brengen, kan er bovendien ook een bepaalde structuur ontstaan. Glasvezel behang kan verkregen worden in weef-, visgraat-, ruit- en zigzagstructuur. Glasvezelbehang is enkel en alleen verkrijgbaar in het wit.

Wit, maar toch decoratief?

Het lijken inderdaad twee woorden die maar moeilijk te combineren vallen, maar toch weet glasvezelbehang het klaar te spelen. Enerzijds door de mogelijke aanwezigheid van bepaalde structuren, anderzijds door de bijzondere eigenschappen van het glasvezelbehang. Zo kan glasvezelbehang perfect overschildert worden met klassieke latexverven en dit in alle mogelijke kleuren. Zo weet het aan te sluiten bij ieder interieur of kan je het zelfs betrekken in een creatief concept.

Wanneer wordt glasvezelbehang gebruikt?

Glasvezelbehang treffen we vaak aan bij renovatiewerken. Bij die werken aan oudere gebouwen loopt men immers het risico dat het bestaand pleisterwerk kan afbrokkelen. Glasvezelbehang voorkomt dit niet alleen maar verstevigt bovendien ook het pleisterwerk zelf. Bovendien werkt dit type behang scheuroverbruggend en is het extra duurzaam. Van sterkte gesproken.

Een ander voordeel van glasvezelbehang vinden we bij de grote brandbestendigheid. Daarom wordt dit type behang bijvoorbeeld ook veelvuldig gebruikt in studentenkamers of andere gebouwen waar een goede brandveiligheid toch wel onontbeerlijk is.

Eenvoudig aan te brengen

De grootste vrees bij extra stevige behangmiddelen is altijd het aanbrengen ervan. Ook klassiek behangen toont vaak aan dat we soms toch wel de verfijnde kneepjes van een vakman missen. Glasvezel behang maakt het behangen gelukkig een stuk eenvoudiger. Eenvoudiger, maar niet complex. Want in zijn essentie gaan we nog steeds klassiek aan het werk, alhoewel we niet langer het papier moeten inlijmen – enkel nog de muren. Dat is inderdaad een erg grote vereenvoudiging.

Wat kost het?

Voor de prijs hoef je het alvast niet te laten, alhoewel die natuurlijk hoger ligt dan bij klassieke en goedkope behangpapieren. Een exacte prijs kunnen we niet geven, aangezien deze afhankelijk van diverse factoren. Zo zal bijvoorbeeld de dikte van het glasvezel behang een eerste rol spelen: hoe dikker het behang is, hoe duurder het zal zijn. Die dikte is in de praktijk meestal afhankelijk van de ondergrond en de kwaliteit van de muren. Des te meer oneffenheden en scheuren we dienen weg te werken, hoe dikker en duurder het glasvezelbehang zal worden. Ook tussen de verschillende structuren onderling zal de prijs sterk uiteenlopen. Over het algemeen spreken we van prijzen die schommelen rond 15 à 20 euro per vierkante meter. Duurder dan sommige goedkope behangpapieren, dat wel, maar boordevol voordelen – dat ook.