Industriele lampen zijn een waar genot voor het oog. Ze zijn enerzijds nostalgisch, stoer en puur, en anderzijds zijn ze elegant en speels. De plaats waar je ze plaatst en de manier waarop je ze met je meubelen en accessoires combineert, bepaalt de sfeer en de look in je woning.

Meer dan alleen in een industrieel pand

Oorspronkelijk kwamen industriele lampen uit opslagplaatsen en werkhuizen. Later bouwde men deze panden om tot woningen en liet men de lampen gewoon hangen. Maar de tijd dat deze mooie lampen enkel voor lofts voorbehouden werden, is gelukkig snel voorbij gegaan. Nu kunnen ze als het ware in om het even welke omgeving geplaatst worden. Zo passen ze bijvoorbeeld heel goed bij de landelijke stijl. In deze stijl gebruikt men vaak hout en metaal, wat in industriele verlichting eveneens veel voorkomt. De vintage stijl is altijd op zoek naar recuperatie-materialen. Uiteraard komen industriele lampen hiervoor in aanmerking. Maar wat dacht je van de Scandinavische, minimalistische, moderne of futuristische woningen? Misschien vind je dit niet zo vanzelfsprekend? Nochtans laten de strakke witte muren en plafonds je industriële lampen perfect tot hun recht komen. Hier worden het echte pronkstukken die in het oog springen.

Combineer industriele verlichting

Industriele verlichting is heel erg veelzijdig. Je vindt ze in alle afmetingen: van de kleine draad muurlampjes tot de grote metalen constructies als hanglamp. Ze komen in alle vormen voor: houten blokken met een gloeilamp erop, buisvormige ontwerpen, grote metalen lampenkappen, driepoten met een grote cinema-spot of verlichting gemaakt van oude buizen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat wel in de industriële stijl. Zoals hierboven al aangegeven, is industriele verlichting zowel met klassieke als met moderne elementen te combineren. Welke woning je ook hebt, je industriële verlichting vindt er zijn plaats. Kies bijvoorbeeld je volledige verlichting in dezelfde stijl: industriele hanglampen, vloerlampen, tafellampen en muurlampen. Of kies één grote industriele hanglampen als eycatcher. Combineer je verlichting met je meubelen en accessoires. Speel met afmetingen, kleuren en materialen. Zorg voor contrasten en uniforme gehelen. Je zult gauw merken dat industriele accessoires zoals verlichting een heel dankbaar element is: makkelijk te combineren, functioneel en vooral stijlvol!