Checklist voor een grote schoonmaak 8 dingen die je niet mag missen

Checklist voor een grote schoonmaak: 8 dingen die je niet mag missen

Zorg ervoor dat je schoonmaak checklist deze 8 taken bevat. Plus tips om ze goed uit te voeren.

Reinig het roestvrij staal

Gebruik een of twee keer per week een lichte nevel van een op was gebaseerde reiniger voor RVS. Breng niet te veel aan, je wilt het oppervlak niet laten weken en het vettig maken. Veeg de nevel af met een schone, pluisvrije doek en gebruik nooit olie om vingerafdrukken weg te halen.. stof blijft aan de olie plakken. Mis de dunne randen van deuren niet en gebruik tandenstokers en wattenstaafjes om de handgrepen schoon te maken.

Organiseer je kasten

Absoluut een schoonmaak checklist die je niet mag missen! Gooi ongebruikte kleding en accessoires weg en organiseer de rest. 

Verwijder vlekken en geuren van bekleding

Inspecteer de gestoffeerde meubels zorgvuldig op vlekken en geuren. Om te verwijderen wat je vindt, plaats je een vuilniszak tussen het kussen en de stof om te voorkomen dat de verontreiniging in het kussen terechtkomt en spoel je vervolgens zo goed mogelijk met water. Dep en spoel opnieuw.

Checklist voor een goede schoonmaak

Zorg goed voor je tegels

Meng zuiveringszout en water voor een zelfgemaakte reiniger: Giet 1/2 kopje zuiveringszout in 2 liter water en meng goed. Breng de vloeistof vervolgens aan met een dweil of spons dweil. 

Boekenplanken reorganiseren

Het omwisselen van je boekenplank kan een groot verschil maken, dus het verdient een plekje op je schoonmaak checklist! Een paar tips:

-Sorteer boeken op grootte en onderwerp.

– Verwijder en gooi alle gescheurde omslagen weg, tenzij je denkt dat ze waarde kunnen hebben.

– Lijn boeken, sommige verticaal, sommige horizontaal, in een ritmisch patroon uit. Dit zal de eentonigheid van rijen verlichten.

Onderhoud hardhouten vloeren

De sleutel om jouw houten vloeren er als nieuw uit te laten zien:

  • een keer per week vochtig dweilen met een goede mop en milde zeep 
  • vermijd waterschade door onderzetters of schotels onder planten te gebruiken en plaats vloerkleden met een waterafstotende achterkant bij buitendeuren en rond de gootsteen en vaatwasser
  • gebruik vloerbeschermers op stoel- en meubelpoten om krassen te voorkomen
Checklist voor een grote schoonmaak

Wees grondig

Zie niets over het hoofd! Poets alle metalen, veeg de gloeilampen in de lampen schoon, was de muren, maak raam rails en verlichtingsarmaturen schoon. Laat alles glanzen en glinsteren. En vergeet niet om alles op je schoonmaak checklist te schrijven, zodat je het regelmatig kunt doen met duidelijk overzicht!

Creëer een andere stemming

Als je het beu bent om steeds dezelfde dingen op te ruimen, fris je ruimte dan op met een nieuwe sfeer. Met beddengoed, handdoeken of tafellinnen wissel je snel en gemakkelijk van sfeer. Denk hiervoor per seizoen, of voor een speciale gebeurtenis, of in een bepaalde kleur of patroon.


Geplaatst

in

door

Tags: