jungle in huis

Zo maak je een jungle in huis… of in ieder geval een plantrijke omgeving

Veel mensen spenderen in de zomer vele uren in hun tuin. Maar wat als je geen tuin hebt? Het is gebleken dat planten om ons heen goed doen, maar hoe zorg je voor genoeg groen als je geen tuin hebt? Door binnen een eigen jungle te creëren… of in ieder geval genoeg planten in huis te halen om het heerlijk groen te maken. Planten en bloemen hebben een positief effect op ons humeur en fysieke gesteldheid. Het gaat zelfs zo ver dat mensen in het ziekenhuis sneller herstellen en minder pijnstillers nodig hebben, wanneer ze uitkijken op groen. Het is dus supergoed om meer planten en bloemen in huis te halen. Als je dit echter gaat doen, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. 

Zoals met zoveel dingen kun je ook voor je eigen ‘urban jungle’ genoeg inspiratie van Instagram en Pinterest halen. Door foto’s hier vanaf te halen, kun je je eigen moodboard creëren. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar geeft je ook een duidelijk beeld van wat je mooi vindt, en geloof me bij het maken van zo’n moodboard ga je jezelf verrassen. Door namelijk jezelf te dwingen daarover na te denken, kom je soms tot het besef dat je bepaalde zaken mooi vindt waarvan je het niet eens wist.

Heb je nog niet veel ervaring met binnenplanten of tuinieren? Dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor planten die weinig verzorging nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de aloë vera-plant, de krulvaren, de pothos klimop of een vetplant omdat die sowieso niet veel onderhoud nodig hebben. Kies je toch voor ‘moeilijke planten,’ lees je dan goed in en ga op zoek naar Youtube tutorials.

Als je planten voor binnen gaat aanschaffen, zorg dan voor een mix van grote planten en kleine planten, groene planten, bloeiende planten, etc. Het is ook leuk om wat kruiden te kopen. Rozemarijn, basilicum en peterselie ruiken lekker én kun je gebruiken bij het koken.

Het geheim van een gezonde plantenfamilie zit hem vooral in de aandacht die je ze geeft. Dat houdt niet op bij één of twee keer water geven per week, hoewel je dat natuurlijk wel moet doen. Planten die eigenlijk in een vochtige omgeving horen, moeten bijvoorbeeld af en toe nat gemaakt worden. En ja, ook kamerplanten moet je snoeien. Houd ook rekening met de plek waar je ze neerzet, met name of die licht of donker is. De handigste manier om achter de perfecte levensomstandigheden voor je planten te komen, is door de kaartjes te lezen die er waarschijnlijk bij zitten. Hebben ze licht of juist schaduw nodig? Variatie in hoogte geeft ook een mooi effect. Dit bereik je eenvoudig met hangplanten, die geven je kamer direct meer sfeer. 

Als je ervoor kiest om veel planten in huis te halen, zul je ook het juiste gereedschap moeten hebben. Denk daarbij aan een plantenspuit, gieter, schaar, potgrond en potten. Laat planten altijd in de originele plastic pot met gaatjes aan de onderkant en plaats die in een pot die bij je interieur past. Het plastic houdt vocht langer vast dan bijvoorbeeld stenen potten, terwijl de gaatjes zorgen voor de afvoer van overtollig water. Hierdoor blijven je planten beter gezond.


Hebben ze licht of juist schaduw nodig? Variatie in hoogte geeft ook een mooi effect. Dit bereik je eenvoudig met hangplanten, die geven je kamer direct meer sfeer. 


Als je urban jungle eenmaal is vormgegeven, is het een kwestie van onderhoud. En ook dat is fijn voor je gemoedstoestand. Hoe knullig dit ook klinkt; iedere dag even de plantjes besproeien is een contact momentje met groen. Fijn voor jou en fijn voor je planten!

Enkele planten die het goed doen in een urban jungle:

Monstera Deliciosa

Deze tropische kamerplant zorgt voor een instant wow-effect. De gatenplant is dan ook dé blikvanger in veel urban jungles. De schitterende bladeren starten als volledig blad, maar krijgen insnijdingen naarmate ze ouder worden. De plant is ideaal voor een hoek van de kamer waar geen directe zon komt en waar je genoeg ruimte hebt. De gatenplant kan dan wel meer dan 2 meter hoog worden.

Bananenplant of Musa

Een kamerplant die je instant aan de tropen doet denken. De dwerg bananenplant kan binnen tot zo’n 2 meter hoog worden. Hij houdt van veel water (meerdere keren per week in de zomer) en een hoge luchtvochtigheid. Met de juiste verzorging zie je bijna elke week een nieuw blad ontrollen en zo groeit de bananenplant al snel 60 tot 100 cm per jaar. Wel handig voor je verzameling grote kamerplanten, toch? 

Alocasia of Olifantsoor

Nog een grote plant voor je collectie: Alocasia of Olifantsoor. Deze water liefhebber houdt van tropische omstandigheden: een warme plek met hoge luchtvochtigheid. Je zult dus wat meer tijd in deze plant moeten steken. Geef ‘m een lichte plaats, maar niet in de zon, en meerdere keren per week een kleine hoeveelheid water.  


Geplaatst

in

door

Tags: