hekwerk onderhoud

Zo houd je een metalen hekwerk langer mooi

Een nieuw hekwerk aanschaffen kan behoorlijk wat kosten. Het is daarom fijn als je zo lang mogelijk van het hekwerk kunt genieten. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een hekwerk van metaal. Als je een metalen hekwerk niet goed onderhoudt, gaat de kwaliteit snel achteruit. In dit artikel leggen we je uit hoe je een hekwerk van metaal langer mooi houdt. 

Zelf het hekwerk onderhouden

Een hekwerk wordt snel vuil. Verwijder het vuil regelmatig door het hekwerk af te spuiten met schoon water. De coating van een metalen hekwerk moet minimaal één keer per jaar grondig gereinigd worden. Gebruik hiervoor geen schurende of krassende reinigingsmiddelen of gereedschappen. Hiermee tast je de coating namelijk aan.

In plaats daarvan is het aan te raden om de coating van het hekwerk te reinigen met een chemisch neutraal reinigingsmiddel met een PH-waarde tussen de 5 en 8. Spoel het hekwerk na het reinigen altijd goed af met schoon water. Stuit je tijdens de reiniging op schade? Laat dit dan door een vakman herstellen.

Bescherm je hekwerk met een dubbelstaafmat

Een dubbelstaafmat bestaat uit drie ijzeren staven die je gebruikt om een hekwerk te beschermen tegen weersinvloeden. Het zink en de coating van de dubbelstaafmat zorgen ervoor dat het hekwerk niet gaat roesten en beschermen het ook tegen Uv-straling.

Door het wisselvallige weer in Nederland is hekwerk zeer gevoelig voor weersinvloeden en doe je er dus goed aan om dubbelstaafmatten aan te schaffen. Bovendien zorgt een dubbelstaafmat ook voor extra stevigheid van het hekwerk.

Een metaal hekwerk aan de kust

Woon je in de buurt van de kust? Dan is het verstandig om het hekwerk vaker dan één keer per jaar te reinigen. Het hekwerk wordt in gebieden die dicht bij de zee liggen namelijk veel blootgesteld aan wind met zout en zand. Zout is zeer slecht voor je metalen hekwerk en dus is er meer onderhoud nodig.

Om het metalen hekwerk extra te beschermen kan je een zoutwerende primerlaag aan laten brengen tussen de zinklaag en de poedercoating. Dit zorgt ervoor dat het zout het hekwerk minder snel aantast.


Geplaatst

in

door

Tags: