Whitewashen

Whitewashen is een techniek waarmee houten meubels, woonaccessoires en vloeren een witte gebleekte look krijgen. Het whitewashen van meubels is tegenwoordig erg populair en wordt in verschillende woonstijlen toegepast, voor bij het landelijk wonen wordt whitewash veelal gebruikt.

Hoe is whitehwashen ontstaan?

Whitewash komt oorspronkelijk van vroegere tijden, waar kalk werd gebruikt om de muren te bewerken. Kalk heeft een ontsmettende werking en werd dus vaak voor de muren bij bijvoorbeeld boerderijen gebruikt. Wanneer er na het kalken van de muren nog kalk over was, werd het overige kalk vaak gebruikt voor de houten vloeren en meubels. Als het kalk na enige tijd dieper in de groeven trok, ontstond er een speciaal effect. Dat effect is wat mensen tegenwoordig juist zo mooi vinden en wat dus ook in vele interieurs wordt nagebootst. Nu worden er echter andere technieken gebruikt als voorheen.

whitewash geschiedenis

Whitewash technieken

Er worden verschillende technieken toegepast om meubels, vloeren of houten accessoires te whitewashen. De techniek die je het beste kunt toepassen is vaak afhankelijk van het materiaal waarmee en waarop je gaat whitewashen. Men kan white washen met verniswas, krijtverf, kalkwas en kalkpasta. Op www.whitewashspecialist.nl vind je ook krijtwash, een combinatie van krijtverf en kalkwas. De houtsoort is van groot belang. Bij whitewash is het namelijk gewenst dat de ondergrond gedeeltelijk zichtbaar blijft. Bij donker hout zal dit dus een compleet ander effect opleveren dan bij licht hout. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke karakteristieke eigenschappen, waar je rekening mee moet houden. Eikenhout bijvoorbeeld bevat looizuur. Looizuur kan in combinatie met watergedragen producten voor gele vlekken zorgen. Bij het whitewashen van eikenhouten meubels of voorwerpen wordt er daarom aangeraden om met kalkwas te werken. De andere opties zijn namelijk op waterbasis gemaakt en kunnen dus vlekken op het eikenhout veroorzaken.

Het hout kan ook veel nerven en noesten hebben. Hierbij wordt er vaak aangeraden om een techniek met een dekkendere afwerking toe te passen. Vaak wordt er gekozen voor verdunde krijtverf, waarmee zelf kan worden bepaald hoe dik de verf wordt aangebracht. Zoals we hier boven al beschreven zijn er verschillende technieken om te whitewashen. Hieronder hebben we 3 verschilende technieken verder toegelicht.

whitewashen

Whitewashen met krijtverf

Wil je je meubels snel omtoveren in mooie hippe whitewash meubels? Dan kun je daarvoor de verdunde krijtverf methode toe passen. Krijtverf kun je in verschillende verfwinkels en doe-het-zelf zaken kopen, en zijn in verschillende soorten wit te verkrijgen. Bij het toepassen van krijtverf, kun je zelf bepalen hoe het eindresultaat zal zijn. Je kunt namelijk zelf bepalen in hoeverre je de verf wilt verdunnen. Daarnaast kun je eventueel ook meerdere lagen verven, dat zal zorgen voor een zichtbaarder effect.

Om krijtverf te verdunnen wordt normaal gesproken een verhouding van 1:1 tot maximaal 1:2 gebruikt. Logischerwijze wordt het effect van de whitewash transparanter, naarmate je meer water gebruikt. Om te kijken of de verhoudingen goed zijn, kun je altijd het beste een klein stukje uittesten, zodat je weet of je met deze verhoudingen verder kunt whitewashen, of dat je nog iets meer moet aanlengen.

Om te whitewashen met krijtverf, kun je het best met een brede kwast werken. Verf altijd in de richting van de houtnerven. Wanneer je teveel verf hebt gebruikt, kun je dit er met een stofvijre doek afhalen. Dit doe je ook in de richting van de nerven.

Na het whitewashen wordt er soms gekozen om het meubel/ hout af te werken met vernis of boenwas. Eigenlijk is dit afhankelijk van het voorwerp dat je whitewashed. Bij een tafel zal de whitewash laag er snel af slijten, daarom kan er beter voor een extra beschermlaag worden gekozen. Bij een spiegel of kast zal dit vaak minder nodig zijn.

Whitewashen met kalkwas

Als je de meubels met kalkwas wilt bewerken, is het van belang om het geheel eerst goed te schuren om oude lak en waslagen te verwijderen. Veel mensen vinden het mooi als bij whitewash meubels de nerven goed te zien zijn. Bij het schoonmaken kun je hiervoor gebruik maken van een messing draadborstel. Gebruik deze in de richting van de nerven en je zult zien dat de nerven en het relief betere zichtbaar worden.
Voor het aanbrengen van de kalkwas kan een kwast of een doek gebruikt worden. Voor grote oppervlaktes is een doek het makkelijkst, maar bij fijn werk in hoekjes en kiertjes kan het best een kwast worden gebruikt. Bij het whitewashen met een doek, moet je er wel op letten dat deze pluisvrij is, zodat de kalkwas mooi egaal kan worden aangebracht.
Als afwerking kan het geheel eventueel nog met blanke boenwas worden bewerkt. Hierdoor blijft whitewash laag langer beschermt. Zorg ervoor dat het geheel na opdrogen niet plakkerig aanvoelt. De laatste stap is om het geheel goed op te boenen. Je kunt goed zien wanneer je teveel was hebt aangebracht, op die plekken wordt het lastiger om een mooi opgeboend effect te creeren.

Een whitewash meubel met kalkwas vereist naderhand vrij weinig onderhoud. Wanneer je toch van mening bent dat er onderhoud nodig is, dan kun je de waslaag eens in de zoveel tijd met blanke boenwas bijwerken.

whitewash bed

Whitewashen met kalkpasta

Whitewashen met kalkpasta wordt voornamelijk toegepast op onbehandeld gebeitst hout. Kalkpasta kan met water worden verdund, en kan het beste niet worden gebruikt bij harde houtsoorten of hout met een dichte structuur.

Net zoals bij het whitewashen met kalkwas, kan het hout van te voren met een messing draadborstel worden opgeborsteld, zodat de nerven wat beter zichtbaar zijn. De kalkpasta kan tevens met een kwast of doek op het hout worden aangebracht. Let op de details, probeer goed alle gaatjes en nerven mee te pakken. Voor de afwerking kun je ervoor kiezen om de kalkpasta weg te veegen wanneer deze nog nat is, of je kunt de kalkpasta laten opdrogen om deze vervolgens te bewerken met schuurpapier. De kalkpasta blijft goed in de nerven, kiertjes en gaatjes acher, waardoor het mooie whitewash effect ontstaat. De whitewash behandeling met kalkpasta kun je eventueel afwerken door matte vernis te gebruiken.


Geplaatst

in

door

Tags: