Inrichting kleine woonkamer tips

Niet iedereen heeft het geluk om in een landhuis te wonen met bijpassend landelijk interieur. Je kunt er ook bewust voor kiezen om klein te wonen, vanwege de lagere woonlasten of principes. Het kan lastig zijn om een kleine ruimte in richten of noem het een creatieve uitdaging die je bewust laat kijken naar je woonomgeving. Als je voor een kleine woonkamer inspiratie zoekt, lees dan verder.

Inrichting kleine woonkamer vs. grote woonkamer inrichten

Hoewel het lijkt of een grote woonkamer inrichten veel gemakkelijker is dan de inrichting kleine woonkamer, is niets minder waar. Bij het inrichten van een grote woonkamer denk je niet vaak in praktische oplossingen en eerder in ruimtevulling. Die ene lege muur moet toch gevuld worden met een groot dressoir en een mooi kunstwerk. Vervolgens moeten er ook spullen in het dressoir. Het omgekeerde: indien je niet de ruimte hebt om een dressoir te plaatsen, kun je ook de spullen er niet in kwijt. Hierdoor moet je bewuste keuzes maken: wat houd ik en wat kan weg?

inrichting kleine woonkamer

Klein, maar fijn

Dit oude gezegde komt goed van pas als je voor een kleine woonkamer inspiratie wilt op doen. Indien je weinig ruimte tot je beschikking hebt, zul je creatief aan de slag moeten om jouw woonkamer functioneel en gezellig te maken. Hierbij kun je het grove werk beter weglaten: grote meubels of lampen en grove opvallende kunst. Eigenlijk is alles dat grof en groot is en veel aandacht vraagt, niet bedoeld voor de inrichting kleine woonkamer. Ga voor fijne meubels, kleuren en details. Zo haal je uit je kleine woonkamer inspiratie en de dagelijkse energie voor je gezin en werk.

Opgeruimd staat netjes

Wat je vaak tegen zult komen als je voor een kleine woonkamer inspiratie zoekt, is het maken van kastruimte tegen de muur. De meeste tips voor de inrichting kleine woonkamer zijn gericht op het creëren van opbergruimte, omdat je die vaak tekort komt in een kleine woning. Hoe meer opbergruimte je hebt, hoe meer je hebt om op te bergen. Erg leuk al die kleine vakjes, maar je moet ze ook stoffen. Een constructievere oplossing is om eerst grondig op te ruimen en iemand anders blij te maken met de spullen die je niet meer gebruikt. Zo wordt je kleine woonkamer geen inloopkast, maar een plek van aandacht.

Hou het luchtig

De woonkamer is de plek waar je vaak de meeste van je wakkere uren spendeert, al dan niet samen met je gezin. Het is de spil van het huis. Laat jouw kleine woonkamer inspiratie geven en maak het een plek van welzijn en gezelligheid. Om het geen zwaar beladen hok te maken, kies je bij de inrichting kleine woonkamer voor lichte kleuren. Zorg voor voldoende zitplekken voor het gezin, zodat er niet gevochten hoeft te worden om een plek voor de TV. Een hoekbank, niet te groot en het liefst op poten zodat je de vloer eronder ziet, doet hierin een goede dienst.

Meer kleine woonkamer inspiratie nodig?

Je hoeft niet per se de catalogus van de geel-blauwe woongigant door te spitten om voor je kleine woonkamer inspiratie op te doen. Kijk ook naar ‘normale’ woonkamers en maak een moodboard met alles dat je aanspreekt. Wellicht houd je van oosters interieur? Dan kun je dit in details terug laten komen bij de inrichting kleine woonkamer, want klein is fijn.