Je tuin winterklaar maken

Veel mensen willen er liever nog niet aan denken, maar de winter staat echt voor de deur. Dat betekent verwarming aan, kaarsjes branden en… je tuin nu al vast klaar voor de winter maken. Als je daar nu aandacht aan besteed, heb je in de lente weer een tuin die volop kan gaan bloeien. Ook scheelt het onderhoud gedurende de koude wintermaanden. Hoe doe je dat; je tuin winterklaar maken?

Timing

Het belangrijkste is dat je niet te vroeg en niet te laat begint. Rond oktober en november is de beste tijd, omdat dan de vorst nog niet in de grond zit. Dit is ook het beste moment om nog nieuwe planten in de grond te zetten – deze zullen nog vóór de winter goed wortelen en in het voorjaar gelijk bloeien. Dit geldt ook voor bloembollen, zodat je in de lente gelijk een vrolijke tuin hebt als ze uitkomen.

Snoeien

Vlak voor de winter is ook het beste moment om het gras te maaien en de planten te snoeien. Als je wacht tot de lente heb je kans dat je de knoppen snoeit en je planten dus niet gaan bloeien. Let er wel op dat je niet te veel de planten snoeit die op eenjarig hout bloeien, anders heb je alsnog geen bloeiers in de lente. Snoei ook niet te rigoureus, zodat je struiken en planten nog als beschutting kunnen dienen voor vogels en andere dieren.

Opruimen

Oude bloembollen, uitgebloeide één-jarigen en gevallen bladeren kun je nu het beste opruimen, nu de grond nog zacht is. Niet-winterharde planten zet je binnen neer, en half-winterharde planten bescherm je met stro of kapotte bloempotten tegen de vrieskou. Het tuinstel gaat natuurlijk ook naar binnen, en ook je tuingereedschap kun je schoonmaken en opbergen.

Genieten

Je tuin is nu klaar voor de winter. Vind je het er toch een beetje saai en levenloos uit zien? Zet dan een vogelhuisje neer en hang wat vetbollen op. Daardoor krijg je veel vogels in je tuin, die het in de winter vaak moeilijk hebben met het vinden van eten. Een insectenhotel en een berg met dode bladeren lokt ook veel dieren die daardoor graag in je tuin willen overwinteren. Zo geniet je ook in de winter van een levendige tuin!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met www.tuinweb.com. Op tuinweb lees je regelmatig nieuwtjes en handige tips op het gebied van tuinen en tuinieren.