wat te doen bij kortsluiting

Wat te doen bij kortsluiting

Een leven zonder elektriciteit kunnen we ons bijna niet meer voorstellen. Koelkast, oven, strijkijzer, televisie, radio en computer: alle gemakken in huis werken op elektriciteit. Hoewel we ons er niet altijd van bewust zijn, brengt elektriciteit ook gevaren met zich mee. Wat te doen bij kortsluiting, bijvoorbeeld?

Wat is kortsluiting?

Kortsluiting ontstaat doordat twee draden die normaal niet met elkaar in verbinding horen te staan, tegen elkaar aankomen. Dit zorgt voor een defect binnen het elektriciteitscircuit en kan in het ergste geval tot brand leiden. Gelukkig onderbreekt de schakelaar de stroom in zo’n geval, maar daarom is het wel heel belangrijk dat u weet wat te doen bij kortsluiting. Kortsluiting wordt meestal veroorzaakt door een kapotte kabel of apparaat. De stroomsterkte wordt vervolgens te groot en de draden te warm, met alle gevolgen van dien. Voorkom een kortsluiting door niet teveel apparaten op een groep te laten werken en oude apparaten af te schrijven of regelmatig te laten controleren. Gaat het alsnog fout, dan kunt u soms gemakkelijk zelf de kortsluiting oplossen. Maar dan moet u wel weten hoe u moet handelen. Weet ú wat te doen bij kortsluiting?

Wat te doen bij kortsluiting?

Als ineens de elektrische apparaten uitvallen, kan het zijn dat dit komt door kortsluiting. Het is aan te raden eerst even bij de buren te gaan kijken of zij ook geen stroom hebben, want dan ligt het probleem buitenshuis. Doet alles bij de buren het nog, dan heeft u waarschijnlijk te maken met kortsluiting. Meestal weten mensen als de situatie zich nog nooit heeft voorgedaan niet wat te doen bij kortsluiting. Dit kunt u doen om te controleren waar de kortsluiting zich heeft voorgedaan:

  • Kijk eerst in de meterkast welke schakelaar om slaat.
  • Trek de stekkers van alle apparaten binnen die groep uit het stopcontact.
  • Steek één voor één alle stekkers weer in het stopcontact en zet de apparaten aan. Zette u net een apparaat aan toen de kortsluiting zich voordeed, controleer dit apparaat dan eerst. Grote kans dat het daaraan ligt.
  • Slaat de schakelaar om tijdens het aanzetten van een van de apparaten, dan ligt het probleem daar. Slaat hij uit bij het aansluiten van een contactdoos, dan ligt het probleem in de contactdoos. Bijvoorbeeld door vocht in de contactdoos. Trek de stekker van het apparaat of de contactdoos meteen uit het stopcontact.

Nu weet u wat te doen bij kortsluiting, maar hoe kunt u kortsluiting oplossen? U weet nu waar het probleem ligt, maar natuurlijk wilt u hier ook direct iets aan doen.

kortsluiting oplossen

Kortsluiting oplossen

Wilt u kortsluiting oplossen, dan kunt uzelf een aantal stappen ondernemen. Als de kortsluiting door een apparaat in huis komt, belt u de leverancier voor reparatie. Ligt het aan een contactdoos of is het probleem niet aan te duiden door de bovenstaande test, bel dan direct een elektricien die voor u de kortsluiting oplossen kan. Het probleem kan namelijk ook in de bedrading van het huis of in de stopcontacten zitten. Elektriciensleiden.nl is uw erkende elektricien voor het oplossen van problemen en weet precies wat te doen bij kortsluiting. Ook als u niet zoveel verstand heeft van elektra, of uzelf niet genoeg vertrouwt, schakel dan het liefst een elektricien in.


Geplaatst

in

door

Tags: