printer

Welke printer past bij mij?

Bij het zoeken naar een nieuwe printer zijn veel klanten aanvankelijk ten einde raad. 300 of 600 dpi, volledig dubbelzijdig, automatische pagina-invoer, multifunctioneel toestel of eenvoudige printer, inkt of laser, afdrukvolume – de keuze is even groot als de criteria volgens welke ze gemaakt kan worden.

“Welke printer past bij mij?” is de meest voor de hand liggende vraag, maar een die velen aanvankelijk moeilijk te beantwoorden vinden.

De gemakkelijkste manier om hier een antwoord op te geven is de voor- en nadelen van de afzonderlijke systemen te bekijken en dan afzonderlijk af te wegen welke eigenschappen en extra’s bijzonder belangrijk zijn, welke gewoon nuttig zijn en welke volkomen overbodig zijn. Hierbij laten we opties zoals een printabonnement even buiten wegen. 

Inkt of laser – het doel bepaalt de keuze

Allereerst is het zinvol om in de eerste plaats een druktechnologie te kiezen. Zo verschillend als hun werkingswijze is, zo verschillend zijn ook de eigenschappen van laser- en inkjetprinters. Bij het beantwoorden van de vraag “Welke printer past bij mij?” helpt het al om enkele van de doorslaggevende kenmerken te kennen. Maar eerst en vooral is het belangrijk om de taken van de drukker nauwkeurig te bepalen. Een paar eenvoudige en duidelijke vragen die in het dagelijks leven beantwoord kunnen worden, kunnen hierbij helpen. Hoeveel pagina’s druk ik eigenlijk af? Zou ik meer afdrukken als het goedkoper of sneller was? Druk ik meer foto’s af of meer tekst en documenten? Gebruik ik een computer of wil ik foto’s rechtstreeks van mijn geheugenkaart of zelfs van mijn camera kunnen afdrukken? Last but not least zijn er alledaagse vragen: Hoeveel ruimte heb ik? Kan ik de printer dicht genoeg bij een computer zetten om een kabel te gebruiken? En, natuurlijk, hoeveel wil ik uitgeven? Als al deze vragen beantwoord zijn, is het niet moeilijk het juiste antwoord te vinden op de vraag welke printer het beste bij je past.

De voordelen en nadelen van een inkjet printer

Inkjet printers bieden nu voor tekst bijna dezelfde afdrukkwaliteit als laserprinters. Ze zijn compact, kort na het inschakelen beschikbaar en verbruiken heel weinig energie – tot tienmaal minder dan een laserprinter. Ze zijn meestal ook relatief stil omdat ze het zonder actieve koeling door ventilatoren kunnen stellen. Een echt sterk punt van inkjetprinters is ook het afdrukken van foto’s. De fijne kleurovergangen van een foto zijn met een laserprinter nauwelijks te hanteren, maar vloeibare inkt heeft geen moeite met de overgangen. Anderzijds zijn de afdrukken merkbaar duurder – vooral voor afdrukken in groot formaat ben je al snel een halve euro duurder uit. Het wordt dus erg vervelend als achteraf het resultaat niet goed is, of nog erger als de printer spontaan uitvalt door een papierstoring, een technische fout of ontbrekende inkt. Een ander negatief punt is de relatief trage afdruksnelheid.

De kenmerken van een laserprinter

Laser printers zijn snel en bieden een uitstekende afdrukkwaliteit voor teksten. Ze zijn echter alleen goedkoop in aanschaf zolang je het zonder kleur afkunt – waardoor ze nu kunnen concurreren met inkjet printers. Met kleurenlaserprinters is het beeld echter heel anders. Door de ingewikkelde technologie zijn de prijzen veel hoger en kunnen ze alleen terugverdiend worden door een groot aantal afdrukken. Passend zijn laserprinters perfect voor dubbelzijdig afdrukken – omdat de inkt slechts oppervlakkig wordt aangebracht, kan zelfs heel dun papier gebruikt worden en uitsmeren is onmogelijk. Daarom bieden hoogwaardige printers een full-duplex proces: Papieren kunnen volautomatisch aan beide zijden bedrukt worden, net als een boek – ideaal voor documenten en teksten.

Functies en extra’s

Als je overweegt welke printer voor jou geschikt is, is het natuurlijk belangrijk te bedenken dat een groot deel van de printers die tegenwoordig verkocht worden multifunctionele apparaten zijn. Dit betekent dat ze een printer combineren met een scanner. Voeg daar een scherm of zelfs een aanraakscherm aan toe, en je kunt vaak foto’s of documenten op USB geheugen direct afdrukken zonder een extra computer. Een andere veel voorkomende extra is een netwerkverbinding via LAN of WLAN. Dit betekent dat printers zonder kabelverbinding aangestuurd kunnen worden en vrij opgesteld of in een hoek weggewerkt kunnen worden.

En welke printer is geschikt voor mij?

Allereerst zijn enkele uitsluitingscriteria van belang: Inkjet printers, bijvoorbeeld, drogen uit als ze lang blijven staan en hebben dan nieuwe inktpatronen nodig. Ze zijn daarom grotendeels ongeschikt voor zeer occasionele gebruikers of voor langere perioden – vakantiehuizen, bijvoorbeeld. Bovendien zijn hun afdrukken relatief duur. Frequente drukkers moeten daarom altijd voor een laserprinter kiezen, tenzij ze alleen foto’s en hoge-resolutie beelden nodig hebben. Mobiele printers zijn een goede oplossing voor snelle afdrukken of flexibiliteit op reis, maar geen verstandig alternatief voor regelmatig thuisgebruik. Het is ook zinvol een tweeledige aanpak te overwegen met een multifunctioneel toestel en een extra printer als je genoeg plaats hebt: zwart-wit laserprinters zijn goedkoop in aanschaf en bieden een heel goede prijs per pagina. Voor het afdrukken van foto’s is een inkjet printer bijna onmisbaar. Beide samen kosten vaak minder in aanschaf dan een krachtig model dat aan alle eisen voldoet. Het passende antwoord op “Welke printer past bij mij?” kan dus zijn: Allemaal.


Geplaatst

in

door

Tags: