Wanneer je als particulier of bedrijf van plan bent om machinale graafwerkzaamheden uit te voeren, moet je een graafmelding aanvragen. In deze blog lees je wanneer je dit moet doen en hoe het in z’n werk gaat.

Een graafmelding kan je binnen 1 minuut regelen vanaf je desktop, tablet of je smartphone via de Klic App. Door de Klic App te downloaden krijg je alle documentatie die je nodig hebt om te kunnen gaan graven digitaal beschikbaar gesteld. Bij het doen van een klic-melding krijg je gratis toegang tot de Klic App.

Waarom moet je een graafmelding doen?

De app verstrekt informatie over onder de grond liggende kabels en netwerken in een gebied waar iemand machinaal wil gaan graven. Hierdoor weet je precies waar je wel en niet kunt gaan graven. Erg belangrijk als je bijvoorbeeld een groot zwembad in je tuin gaat aanleggen en de veiligheid van de graver wil garanderen. Door het doen van een graafmelding weet je precies waar de kabels liggen en kun je dus veel veiliger werken. Met de WIBON wet (wet informatie-uitwisseling boven en ondergrondse netten en netwerken) word je als grondroerder wettelijk verplicht een melding te doen. Deze wet vervangt de WION wet en treed rond juli 2018 in werking.

Hoe werkt het precies?

Een klic melding kan je online regelen. Geef aan waar de graafwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden, wanneer je van plan bent om te beginnen en wat voor type werkzaamheden je uit gaat voeren. In 95% van de gevallen heb je binnen een dag alle gegevens die je nodig hebt.

Disclaimer: Klic App handelt niet voor of namens het Kadaster