infrarood paneel

Waarom steeds meer mensen kiezen voor infrarood verwarming

Vooral in omringende landen zoals Duitsland zien we infraroodverwarming erg snel opkomen. Het is een ideaal type verwarming om in ruimtes te gebruiken waar geen radiator aanwezig is, omdat je voor het aansluiten van het infrarood paneel alleen een stopcontact nodig hebt. Hoe werkt infrarood verwarming, wat kost het en wat levert het op?  

Warmte is alleen voelbaar binnen het stralingsgebied

Met zogenaamde infrarood panelen verwarm je bepaalde ruimtes of plaatsen, zoals een slaapkamer, of een badkamer. Hierbij voel je de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de gebruikte panelen; de lucht in de ruimte wordt niet verwarmd, maar juist de objecten die in de ruimte staan. De lucht in de ruimte wordt dan weer indirect verwarmd door de warmte die wordt afgegeven door deze aangestraalde oppervlaktes. Doordat infraroodpanelen vrijwel direct warmte afgeven en je ze makkelijk aan- en uitzet, bespaar je veel energie.

In verschillende varianten verkrijgbaar

Infrarood Panelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, prints en oppervlaktes. Je kunt ze niet alleen aan de wanden installeren, zoals een normale verwarming, maar ook aan het plafond. Montage aan het plafond heeft als voordeel dat de straling niet wordt geblokkeerd door andere objecten in de ruimte.

Wat zijn de kosten van infraroodpanelen?

De ontwikkeling van infraroodpanelen heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan , waardoor ze geen, of nauwelijks, onderhoud nodig hebben en ze gaan lang mee. De prijs van een infraroodpaneel is onder meer afhankelijk van het formaat en design en start vanaf ongeveer € 250. Voor de aanschaf van infraroodpanelen kun je eventueel een subsidie krijgen of een gunstige lening afsluiten.

Wat levert infraroodverwarming nu eigenlijk op?

Door infrarood verwarming als bijverwarming voor specifieke ruimtes of plekken in te zetten, kun je besparen op de energierekening. Verwarm je plaatsen waar je langere tijd stil zit met infrarood, dan kan de thermostaat vaak een paar graden omlaag. Hierdoor kun je op jaarbasis flink besparen op de kosten voor het verwarmen van je woning.

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te monteren. Je hebt alleen een stopcontact nodig, een plek om ze op te hangen en bevestigingsmateriaal dat vaak wordt meegeleverd. Bij het gebruik van meerdere infraroodpanelen in huis kan het nodig zijn de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uit te breiden. Bij meerdere infraroodpanelen kunnen de jaarlijkse vastrechtkosten (kosten voor gebruik van leidingen en kabels) stijgen als je aansluiting groter wordt dan 3 x 25A. Je betaalt dan zo’n € 650 per jaar meer. 

Je hele woning verwarmen met infrarood is echter alleen zinvol als je huis heel erg goed geïsoleerd is.


Geplaatst

in

door

Tags: