Veiligheidstips voor mensen die alleen wonen

Steeds meer mensen in Nederland wonen alleen. Dit kan voor iemand als een avontuur voelen, bevrijdend of soms een beetje beangstigend. Alleen in een huis wonen beïnvloedt namelijk wel de veiligheidssituatie in een huis. Mensen die met meerdere personen in een huis wonen zijn bewezen veiliger dan mensen die alleen wonen. Dit komt omdat je in een groep over elkaar kunt waken, elkaar kunt waarschuwen bij gevaar en ook jezelf beter kunt verdedigen en beschermen tegen geweld. Om er toch voor te zorgen dat iemand die alleen woont zo veilig mogelijk blijft hebben we de volgende tips opgesteld.

Upgrade je sloten

Sloten voor je huis uitkiezen is altijd een afweging. Aan de ene kant wil je je huis zo goed mogelijk tegen inbraken beschermen, maar ook je beschikbare budget speelt natuurlijk een rol. Wanneer je alleen woont is dit echter een extra reden om toch iets extra’s uit te trekken voor de sloten.

Vervang sloten

Wanneer je een woning intrekt als alleenstaande vervang je het beste meteen alle sloten van deuren en ramen. Immers weet je nooit zeker wie er nog sleutels van de oude sloten in bezit hebben. Wanneer je alleen woont kan je hier beter geen risico mee lopen. Vervang ook sloten wanneer je een sleutel verloren bent of vermoed dat iemand een sleutel heeft laten bijmaken.

Sluit ramen en gordijnen

Op een warme zomerdag is het natuurlijk heerlijk om ’s avonds de ramen open te laten staan om het huis te luchten. Toch is het niet aan te raden om deze ramen open te laten staan wanneer je ligt te slapen. Beperkt dit tot slechts één raam of maak gebruik van een kiepstand wanneer dit mogelijk is. Een goede veiligheidstip is ook om ’s avonds de gordijnen te sluiten zodat er niet naar binnengekeken kan worden.

Zorg dat je bekend bent

Alhoewel het niet slim is om tegen iedereen te zeggen dat je alleen woont, verhoog je wel de veiligheid door bekend te zijn bij mensen. Leer bijvoorbeeld je buren kennen zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden. Heb ook vrienden of familie die je routine kennen en daardoor ook alarm zullen slaan wanneer er iets vreemds afwijkt.

Neem een hond

Niet iedereen houdt van een hond. Het staat echter wel vast dat het hebben van een hond in huis bijdraagt aan de veiligheid waarmee gewoond wordt. Dit hoeft niet meteen een enorme Duitse herder of een Deense dog te zijn. Ook een klein hondje die alarm kan slaan bij gevaar draagt bij aan een betere veiligheid.

Informatie over sloten lees je op http://slotenmakersenschede.nl


Geplaatst

in

door

Tags: