De haard is een onmisbare voorziening in elke woning, vooral tijdens de winter. Het spreekt voor zich dat je haardhout nodig hebt om je haard aan te kunnen steken én te houden – maar heel vaak wordt er niet verder nagedacht bij het inkopen en opslaan van dat hout. Als je op zoek bent naar het beste haardhout en wat meer tips nodig hebt over dergelijke hout, dan kan het onderstaand overzicht je zeker en vast helpen!

Enkele veel gestelde vragen over haardhout

Het volgende overzicht geeft enkele van de meest gestelde vragen over haardhout- zowel als het gaat om het type haardhout je het beste gebruikt en de manier waarop je het best opslaat:

1. Hoeveel haardhout heb ik nodig?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het inkopen van haardhout, is hoeveel je er nodig hebt. Het eenvoudige antwoord is: méér dan je denkt. Het is altijd beter om wat te véél hout in huis te hebben liggen dan er op een koude winteravond achter te komen dat je er geen meer hebt. Een goede voorraad inslaan is dus een goed idee!

2. Welk type haardhout heb ik nodig?

Hoewel je in een speciaalzaak natuurlijk heel wat verschillende types haardhout kan vinden, is het toch een goed idee om voor een hardhout te kiezen. Enkele goede voorbeelden zijn acacia, beuk, eik of kastanje. Niet alleen geven dergelijke houtsoorten mooie, grote vlammen af – ook branden ze veel langer dan de zachtere houtsoorten. Een goed voorbeeld van betrouwbaar haardhout is 4 kuub openhaardhout bij Berdihaardhout.nl.

3. Hoe moet ik haardhout opslaan?

Een andere belangrijke maatregel om het beste uit je haardhout te halen is door het juist op te slaan. Enkele goede richtlijnen zijn om het hout altijd onder een afdakje te bewaren als het buiten ligt maar beter nog in een droge ruimte. Ook wordt contact met de grond best vermeden, aangezien het hout op die manier niet meer vochtig kan worden door de ondergrond!

4. Hoe lang moet hout drogen voor ik het kan gebruiken?

Eigenlijk moet hout tot wel 2 jaar drogen voor het gebruikt kan worden als haardhout. De meeste speciaalzaken houden daar natuurlijk rekening mee en bieden vooral oud hout aan om een optimaal effect te verkrijgen. Als je zelf hout kapt, is het wel belangrijk om rekening te houden met die termijn en vooral toekomstgericht hout op te slaan!