We kiezen tegenwoordig graag voor grote ramen in huis. Woningen met grotere ramen hebben veel meer natuurlijke lichtinval zoals de bekende doorzonwoningen. Dat is prettig wanneer je veel licht in huis wilt hebben, maar wanneer de zon bijzonder fel schijnt of je het donker in huis wilt hebben, dan is dat niet zo praktisch. Zeker niet wanneer de ramen te breed zijn voor een standaard rolgordijn. Deze rolgordijnen hebben een maximale breedte die afhankelijk is van het soortelijk gewicht van het materiaal. Een te breed rolgordijn van de verkeerde materialen gaat al snel doorhangen en dat is helemaal niet fraai. Hoe kun je dit oplossen?

Kiezen voor andere opties?

Je kunt ervoor kiezen om andere opties te overwegen. Hieronder vallen onder andere de jaloezieën (vaak onterecht ‘Luxaflex’ genoemd, wat een merknaam is en geen product) en gordijnen aan een rail. Hoewel dit prima oplossingen zijn, is het niet altijd wat je zelf wilt. Jaloezieën zijn immers lang niet altijd even fraai en gordijnen vereisen regelmaat onderhoud. Wanneer je op zoek bent naar een goed verduisteringsgordijn, dan kom je toch alweer snel uit bij de rolgordijnen. Hoe los je het probleem op zonder dat je moet kiezen voor alternatieven die het allemaal nét niet zijn?

Wanneer het standaard rolgordijn niet past

Wanneer het standaard rolgordijn niet past bij het raam en je tóch een rolgordijn wilt hebben, dan kun je verder kijken. Standaard rolgordijnen zijn namelijk niet de enige optie. Een rolgordijn op maat laten maken is een prima oplossing. Op die manier kun je de stof, de breedte, de hoogte en de vorm gewoon zelf kiezen. Aangezien het rolgordijn op maat gemaakt wordt, zijn de materialen sterk genoeg om de volledige breedte te kunnen dragen zonder te vouwen of in te zakken. Op die manier wordt het een stuk makkelijker om de zon buiten te houden. En je kunt het veel makkelijker écht donker maken in de slaapkamers.

Rolgordijn op maat laten maken: waar moet je op letten?

Wanneer je ervoor kiest om een rolgordijn op maat te laten maken, dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Een van de eerste punten is de functionaliteit van het raam. Het is immers wel de bedoeling dat je het raam nog steeds gemakkelijk open en dicht kunt doen wanneer het rolgordijn bevestigd is. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte is voor het bevestigen van de beugels aan de zijkant van het raam, zodat het rolgordijn ook daadwerkelijk voor heel het raam komt te hangen. Een laatste punt waar zeker aandacht aan besteed moet worden, is de keuze voor de kleur. Gebruik hier vooral kleurstalen voor om te zien of een kleur bij je huidige of toekomstige inrichting past.