Een tuin is eigenlijk een geschenk. Nou zal niet iedereen dit meteen bevestigen, want een tuin betekent ook onderhoud, maar laten we eerlijk zijn; het is tevens jouw eigen stukje natuur. Ideaal, want je hebt direct aan huis een speelplek voor de kinderen. En, een plek om zelf van te genieten bij mooi weer.

Belevenis

Een tuin is een belevenis. Hoe mooi hij wordt, bepaal je zelf. Wie voor een vlinderboom en voor bloemen kiest die bijen aantrekkelijk vinden, kan volop van deze mooie diertjes genieten. Wie een haag of struiken plant, zal zien hoe vogels nestjes bouwen. Alleen dit al is voor sommigen uren vermaak. In een tuin zitten waar bloemen en planten bloeien en waar dieren zich thuis voelen. Combineer je dit met een leuke vijver en een grasveld, dan heb je iedere dag dat je buiten kunt zitten het gevoel op vakantie te zijn.

Een leuke tuin

Om van een stukje grond een mooie tuin te maken, moet je op een paar dingen letten.
1. Wat is haalbaar? Te grote struiken of zelfs bomen zorgen er voor dat veel schaduw ontstaat. Is dat wat jullie willen?
2. Mag de tuin kleurrijk zijn? Kies voor mooie bloemen en struiken, waarbij een hulst bijvoorbeeld de winter opsiert door zijn bloei.
3. Veiligheid is belangrijk, met name wanneer er kinderen zijn.
4. Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Een tuin die onderhoud beloont wel.
5. Komt er een terras of vlonder? Dan is het materiaal van belang.
6. Wat mag het kosten? Kan het ook in twee jaar of zo?

Veiligheid

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt als het woord tuin valt, is de veiligheid. Een terras waar je op uitglijdt, is een gevaar voor jong en oud. Een diepe vijver zonder omheining of zonder een vangnet, is gevaarlijk bij kleine kinderen. Kies je voor elektriciteit of voor zonnepanelen om de tuinverlichting te laten branden? Zo zijn er dus heel wat zaken die meewegen bij het inrichten van een tuin. Te beginnen met het materiaal. Een terras van composiet vloerplanken levert bijvoorbeeld heel wat voordelen op. Zij worden namelijk niet glad, dus is de kans op uitglijden heel klein. Ze hebben heel weinig onderhoud nodig. Zo nu en dan even met de hogedrukreiniger schoonspuiten. Ze zijn goedkoop en zijn uiterst duurzaam.

Investeren

Wie een tuin wil inrichten, zal zeker naar de kosten kijken. Stel dat de tuin vol wordt gezet met één-jarige planten, dan moet ieder jaar opnieuw veel geld worden uitgegeven. De keuze zal dan ook vallen op planten en bloemen die de winter overleven, eventueel aangevuld met wat leuke één-jarige bloemen. Uiteraard wil je niet ieder jaar het terras opnieuw moeten bouwen. Door composiet vlonderplanken te nemen, heb je voor een hele lange tijd een mooi terras. Deze uit houtsnippers en kunststofvezels samengestelde planken zien er uit als echt hout, maar ze geven geen splinters af. Ideaal bij kleine kinderen, want die kunnen gerust rondkruipen of op blote voetjes lopen. Alleen daarom al zijn ze uitermate geschikt voor gezinnen met opgroeiende kleuters. Doordat ze niet glad worden, zijn ze tevens ideaal langs een vijver. Het is een eenmalige investering waar je blijvend plezier van zult hebben. En daar draait het tenslotte om bij een eigen tuin: er veel plezier van hebben!