konijnenhokken

Konijnen als huisdieren

Bijna iedereen houdt wel van huisdieren, en al zeker van konijnen. De schattige beestjes zijn dan ook één van de populairste huisdieren (en al helemaal bij gezinnen met kinderen). Bij de verzorging en het houden van konijnen komen echter enkele belangrijke zaken kijken, die misschien niet vanzelfsprekend lijken op het eerste zicht. Als je konijnen houdt en dat zo goed mogelijk wil doen, dan kunnen de volgende tips je misschien helpen. Zo wordt je een goede konijnenhouder en kunnen de beestjes genieten van een lang en gelukkig leven!

1. Konijnen zijn erg populair – geef ze de nodige aandacht

Konijnen zijn (begrijpelijk) één van de populairste huisdieren, en dan vooral bij gezinnen met kinderen. Ze staan op de derde plaats in het rijtje, na katten en honden. Vaak halen mensen gemakkelijk een konijn in huis omdat ze denken dat het niet meer nodig heeft dan voedsel en een klein hokje. Maar een konijn heeft heel wat meer nodig dan enkel dat. Het zijn, net zoals honden en katten, wezens met sterke gevoelens, en verdienen dus een liefdevolle omgeving en aandacht. Niet onbelangrijk als je konijnen wil houden!

2. Konijnen zijn sociaal ingestelde dieren

Ze zijn dan wel zwijgzaam, konijnen hechten veel belang aan sociale interactie. Ze worden dan ook vaak samengezet met een soortgenoot, en hebben dus ook nood aan heel wat ruimte om samen te bewegen.

3. Konijnen worden niet altijd graag opgepakt

Konijnen zijn, een beetje zoals katten, erg vrije dieren. Ze willen graven, rennen, aan elkaars oren trekken, springen, enzovoort. Ze oppakken kan dan ook bedreigend aanvoelen voor de beestjes, omdat ze denken dat ze door een roofdier worden gevangen. De beelden die je te zien krijgt op de televisie van een kindje dat een onbezorgd konijn vastneemt zijn dus niet altijd de werkelijkheid!

4. Een konijnenhokkonijnenhok

Zoals reeds gezegd werd heeft een konijn nood aan een veilig plekje waar hij of zij met soortgenootjes kan vertoeven. Het is wel aangeraden om het konijnenhok zo groot mogelijk te maken, zodat de beestjes genoeg bewegingsvrijheid hebben. Konijnen die in een te klein hokje moeten leven worden inactief en verdrietig. Een kleiner hok kan dan misschien aantrekkelijker lijken omdat het minder onderhoudswerk vraagt en minder kost, de konijnen zullen zoveel beter af zijn met een groter exemplaar.

5. De konijnen gelukkig houden

Naast de bovenstaande factoren die belangrijk zijn als je konijnen houdt, kunnen ook de volgende tips helpen om ze gelukkiger te maken:

– Zet ten minste twee konijnen samen in één konijnenhok
– zorg dat het hok groot genoeg is om in te rennen en te springen
– geef de konijnen wat afleiding door middel van graafmogelijkheden, een boomstam om zich in te verstoppen
– geef ze niet enkele groenvoer, maar ook bijvoorbeeld takjes om op te knagen
– ook ander speelgoed zoals knuffels, speelballetjes of zelfs heuse tunnels kunnen vermaak bieden

Nog lang van het plezier van een konijn genieten

Konijnen zijn ongetwijfeld aangename beestjes om te houden, en zolang ze door de eigenaars goed verzorgd worden en de nodige aandacht krijgen, geven ze zeker een extra atmosfeer aan de huisomgeving. Ze bieden vermaak voor het hele gezin, en zolang ze een beetje in de watten worden gelegd kunnen ze dat nog eens lang doen ook – in de juiste omstandigheden worden konijnen tot wel 12 jaar oud!


Geplaatst

in

door

Tags: