moestuin onderhoud in de winter

Moestuin onderhoud plegen in de winter

Is de zomer voorbij? Dan wordt het tijd om je tuin winterklaar te maken. Een moestuin heeft namelijk voor de winter even extra zorg nodig. Het koude weer heeft namelijk veel invloed op de plantjes in de moestuin. Maar hoe bereid je deze nu het beste voor op de winter? En moet je tijdens de winter ook nog onderhoud plegen of helemaal niet meer? In dit blog artikel leggen wij het je graag uit.

Je moestuin winterklaar maken

De moestuin heeft in de winter vooral rust nodig. De grond heeft namelijk tijd nodig om te herstellen en zichzelf weer te vullen met voedingsstoffen voor het komende jaar. Het is goed voor de moestuin om hem na het oogsten om te spitten. Doe dit voordat de winter eraan komt. Wanneer je namelijk op tijd begint, is de grond nog gemakkelijk te bewerken. Zorg ervoor dat je onkruid dat boven is gekomen verwijderd uit de moestuin. Vanaf ongeveer Oktober kun je de moestuin gaan voorzien van mest. Dit wordt in de winter opgenomen door de grond, waardoor het voor de zomer klaar is om voedingsstoffen af te geven. Heb je een grond dat zandrijk is? Dan kun je het beste wachten met bemesten tot maart. Anders kan het namelijk zijn dat het wegspoelt voordat de voedingsstoffen gebruikt kunnen worden.

Wat moet je in de winter aan de moestuin doen?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om alle groenten die vorstgevoelig zijn te oogsten. Vervolgens kun je op de leeggekomen plekken mulch toevoegen. Dit zorgt voor een voedingrijke bodem als je hem weer gaat vullen. Heb je meerjarige planten staan? Dan kun je er goed voor zorgen door ze te beschermen tegen de kou. Tot slot is het van belang om het onkruid weg te halen en de tuin om te spitten.

Blijven tuinieren in de winter? Maak een koude bak!

Wil je toch blijven tuinieren in je moestuin in de winter? Dan kun je er voor kiezen om een koude bak aan te leggen. Dit is een afgekaderd stuk in je moestuin. Hier blijft het warmer dan in de open lucht. Als je de bak goed aanlegt, zijn de groenten die je verbouwt beschermt tegen de kou. Deze kunnen vervolgens het maximale uit de relatief weinige zon halen. De bak bestaat uit vier doorzichtige wanden en een doorzichtig dak die je over de planten kunt zetten. Deze zorgen ervoor dat er een klein broeikas effect optreedt, waardoor de groenten gemakkelijk kunnen groeien, zelfs in de winter. Je kunt er dus ook voor kiezen om bepaalde groenten in de winter door te blijven kweken. Hiervoor is het verstandig om een selectie te maken van groenten die goed tegen kou kunnen, om zo de kans te verhogen dat het lukt!


Geplaatst

in

door

Tags: