voordeur verven

Je buitendeur verven doe je zo

Onderhoud aan je woning is uiteraard belangrijk. Doe je dit niet, dan zal alles langzaam aan weg rotten of roesten. Voor veel mensen is dit onderhouden echter niet de leukste klus. Als je dit dus doet, dan kun je het maar beter zo goed mogelijk doen, zodat het er weer even tegen kan. Dit geldt in het bijzonder voor verven. Doe je dit onvoorbereid of niet op de juiste manier, dan zal je het snel weer moeten doen. De lak op de buitendeur heeft vaak veel te leiden omdat deze deur veel gebruikt wordt, en vooral met kinderen, aan hevig gebruik onderhevig is.

Zorg voor het juiste gereedschap en materiaal

Zoals met elke klus begint het met het juiste gereedschap en materiaal. Zorg daarom dat je gereedschap in orde is en dat je bijvoorbeeld het juiste vulsel, schuurpapier en verf hebt. Voor dit laatste is de Sikkens XD High Gloss bijvoorbeeld erg goed voor je buitendeur. Deze verf beschermt tegen UV stralen van de zon, maar ook tegen regen, sneeuw en andere neerslag. Een verf als deze beschermt je kozijnen en buitendeuren voor minimaal 10 jaar, als je het goed doet.

Neem het houtrot onder handen

Een goede schilderklus begint met het inspecteren van de deur. Wees daarbij eerlijk en pak de rotte plekken goed aan. Ook als het lijkt alsof het rotten pas begonnen is, kun je dit het beste in orde maken, omdat je anders bezig blijft. Meestal begint houtrot bij een deur onderaan, omdat het daar het vochtigste is. Kijk dan ook goed naar de onderkant van de deur om te zien of deze nog in orde is. Voelt de onderkant vochtig, en eventueel zachter aan, dan heb je te maken met houtrot. Dit kan ook aan de bovenkant van de deur beginnen als de afwatering niet goed is en er daardoor druppels op de deur kunnen blijven liggen. Het is belangrijk dat je de rotte stukken eruit schuurt en deze eventueel opvult en glad schuurt.

Zet de deur in de grondverf

Heb je de rotte stukken onder handen genomen en is je deur weer gezond? Dan kun je deze in de primer, oftewel grondlak, zetten. Voor je dit doet, moet je hem echter ligt opschuren en vetvrij maken, anders houdt de primer niet goed. Tegenwoordig heb je erg goede primers op waterbasis en wij raden aan voor deze variant te gaan in plaats van verf op oliebasis. Dit omdat deze laatste een stuk schadelijker voor je gezondheid kan zijn als de omgeving niet goed geventileerd is. Aangezien je buitendeur nogal wat klappen krijgt, raden we aan om er twee grondlagen op aan te brengen. Als je deur een donkere kleur krijgt, kun je de grondlagen ook het beste in een donkere kleur doen. Bij een lichte kleur deur pak je een lichte primer.

Nogmaals licht opschuren

Als je een of twee lagen grondverf hebt aangebracht, kun je bijna beginnen aan het schilderen zelf. Wij raden echter aan om de gegrondverfde deur nogmaals licht op te schuren. Hierdoor zal de buitenverf nog beter houden en minder snel gaan afbladderen. Uiteraard moet je de geschuurde deur wel weer even vetvrij maken voor je gaat schilderen.

Verdun de verf

Je kunt het beste de verf een beetje mengen met water (als de verf op waterbasis is uiteraard, anders doe je dit met thinner), zodat hij makkelijker aan te brengen is. Daarnaast zal de verf dan makkelijker in kleine groefjes gaan. Als de deur niet helemaal vlak is, maar er bijvoorbeeld gleuven in zitten, dan kun je die het beste als eerste schilderen met een kwast. Gebruik hiervoor een nieuwe kwast waarbij de losse haartjes verwijderd zijn. Als dan deze kleinere delen met een kwast geschilderd zijn, kun je de roller pakken en de hele deur gaan verven. Met een roller krijg je een veel strakker resultaat, en het gaat een stuk sneller.

Uitharden van buitenverf duurt een week

De dag nadat je je buitendeur hebt geschilderd lijkt deze al uitgehard, want hij plakt dan al niet meer. Het duurt echter ongeveer een week, voordat dit soort verf echt is uitgehard, dus houdt daar rekening mee, en zeg dit ook tegen je medebewoners of gezin. Nadat je bovenstaande allemaal hebt gedaan, wil je niet opnieuw beginnen omdat iemand tegen de deur heeft getrapt.


Geplaatst

in

door

Tags: