kindvriendelijke tuin

Hoe zorg je voor een veilige kindvriendelijke tuin?

Niets is zo lekker als buiten zijn, zeker voor een kind. Des te meer in tijden waar kinderen veel achter schermen zitten. Zodra de eerste tekenen van lente zich echt laten zien is het heerlijk om de tuindeuren open te gooien en je kinderen hun gang te laten gaan. Niet alleen is het leuk voor kids om buiten te spelen, maar uit onderzoek blijkt ook dat het erg goed is voor de ontwikkeling op tal van gebieden. Nu wil je natuurlijk dat je kinderen uitgedaagd worden tijdens het spel, maar dit ook veilig kunnen doen. Will je wat meer doen dan alleen maar een Salta trampoline in je tuin zetten om je kinderen een fijne, en vooral ook veilige, tijd te geven? Lees dan verder!

Gezins- of familie tuin

Eigenlijk is het woord ‘kindvriendelijke tuin’ niet de juiste woordkeuze en zou ik hier liever een ‘gezinstuin’ of een ‘familietuin’ van maken. Een kindvriendelijke tuin is een tuin waar voor ieder gezinslid ruimte is om te ontspannen en te genieten. Het belangrijkste aspect van een kindvriendelijke tuin is uiteraard de veiligheid. Toch houdt het daar niet bij op. Je wilt zelf toch ook kunnen genieten van je tuin? Het is namelijk goed mogelijk om een tuin te ontwerpen die kan voorzien in de behoeften van elk gezinslid. Hierin kunnen zowel volwassen als de kinderen optimaal genieten. Als volwassene kun jij met een gerust hart genieten van een mooie tuin, terwijl de kinderen lekker en veilig kunnen spelen.

Elk familielid zijn eigen plekje

Het grootste voordeel van een kindvriendelijke tuin is dat iedereen een plekje heeft waar hij of zij kan genieten. Voor jou als ouder komt daar nog bij dat je gemakkelijk op je kinderen kunt letten vanuit je luie stoel. Wanneer je bij het aanleggen van je tuin rekening houdt met de kindvriendelijkheid van je tuin is dit ook al een groot voordeel. Het scheelt namelijk veel geld en werk wanneer je hier direct rekening mee houdt, dan dat je het na de aanleg van je tuin nog een keer moet aanpassen. Zo kun je water zoals vijvertjes beter mijden en ook hoge beplanting kun je beter niet planten, omdat dit ten koste gaat van het overzicht.

Toevoegingen aan de tuin

Als laatste willen we nog een paar leuke ideeën geven voor een kindvriendelijke tuin. Ga bijvoorbeeld creatief aan de gang met boomstammen als zitbank of speelelement om bijvoorbeeld mee te stapelen. Leg stapstenen of een hinkelbaan aan. Het leuke hiervan is dat het ook een leuk ontwerpelement in de tuin kan zijn. Probeer met hoogteverschillen in je tuin te werken, zoals heuveltjes. Dit is leuk voor kinderen en geeft een mooie uitstraling aan de tuin. Uiteraard zijn elementen zoals de eerder genoemde trampoline, of een zandbak, ook nog steeds erg leuke items voor kinderen in de tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: