Ben je van plan om een terrasoverkapping te gaan kopen? Dan het verstandig om dit artikel even te lezen. We bespreken namelijk een aantal belangrijke zaken waarop je moet letten voordat je tot aanschaf overgaat. Op die manier verklein de kans dat je een overkapping koopt die achteraf toch niet aan je wensen voldoet.

Bepaal de uitstraling van je overkapping

Wellicht is het niet het eerst punt waar je aan denkt, maar het is wel een van de belangrijkste zaken die in overweging nemen. Waar het om gaat, is dat je je woning en een terrasoverkapping als totaalplaatje moet zien. Stel bijvoorbeeld dat je een woning hebt waarin allemaal elementen verwerkt zitten die maken dat de woning een landelijke uitstraling heeft. In dat geval is een terrasoverkapping van aluminium vaak minder mooi dan een constructie die van hout is gemaakt. En bij een moderne woning komt een houten overkapping weer minder tot z’n recht. Kortom, hou het totaalplaatje in je achterhoofd.

Check de reglementen bij je gemeente

Het volgende punt waaraan je moet denken zijn de reglementen die gemeentes stelt voor het aanbouwen aan woningen. Het is vaak niet toegestaan om zomaar overkappingen van bepaalde omvang in je tuin te bouwen. Hoewel het in de praktijk er meestal op neerkomt dat je weinig last zult hebben van gemeenteregels en je in de meeste gevallen ook geen vergunning nodig hebt om een overkapping te plaatsen, is het toch raadzaam om even een check bij gemeente te doen.

Let op de kwaliteit van de materialen

Terrasoverkappingen zijn er in vele soorten en maten. Maar los daarvan zijn er ook behoorlijk grote kwaliteitsverschillen tussen de diverse producten en dat zie je terug in de prijzen die flink uiteen kunnen lopen. Belangrijk om op te letten, is bijvoorbeeld de kwaliteit van het gebruikte aluminium. Bij goedkopere producten wordt vaak geen zuiver aluminium gebruikt. Het gevolg hiervan is dat de staanders van de overkapping na verloop van tijd kunnen doorbuigen wat een lelijke aanblik oplevert. Weet je niet hoe je moet beoordelen of aluminium van goede kwaliteit is, benader dan zeker een terrasoverkapping specialist om advies in te winnen.

Belangrijk accessoires

Natuurlijk kun je het met accessoires zo gek maken als je zelf wilt, maar een aantal zijn toch wel erg praktisch om ze te negeren. De eerste is de regenwater afvoeren. De regenwaterafvoer kan in veel gevallen in de staanders worden weggewerkt. Zo valt de afvoer niet op en voorkom je dat het dak van je overkapping in een waterval veranderd als het flink aan het regenen is.

Een andere accessoire die veel mensen waarderen is led verlichting. Dit soort verlichting kan in veel gevallen ook in de staanders worden verwerkt waardoor je geen lelijke snoeren of lampenkappen aan je overkapping hoeft te hangen. Led verlichting is overigens zeer energiezuinig en daarmee duurzaam en goed voor je portemonnee.

Check de ondergrond waar de overkapping komt te staan

Tot slot willen je wijzen op het feit dat het belangrijk is dat de ondergrond waarop je de overkapping gaat bouwen sterk genoeg is om de constructie te dragen. Het zou immers zonde zijn als je binnen de kortste keren last krijgt van een verzakte constructie. Is je ondergrond echt niet geschikt om een overkapping op te bouwen? Dan zijn er speciale voetstukken verkrijgbaar waardoor het wellicht alsnog mogelijk is om een terrasoverkapping neer te zetten. Raadpleeg hiervoor echter altijd een specialist, zodat je weet waar je mee bezig bent.