Groene energie: haal het zonnetje in huis!

Groene energie wordt opgewekt met behulp van een bron die niet alleen schoon is, maar ook nog eens onuitputtelijk. Deze energiebronnen vormen dan ook een groot contrast met energie die wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, waarbij tijdens verbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Vanwege de onuitputtelijkheid van de groene energie, gebruiken we ook wel de term: duurzame energie. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn zonne-energie en windenergie.

Zonne-energie

Zonne-energie opwekken gebeurt met behulp van zonnepanelen. Hoewel er verschillende soorten panelen op de markt zijn, werken de meeste systemen met silicium, een halfgeleider. De zon zorgt ervoor dat elektronen losgemaakt worden in het silicium. De spanning die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat er stroom gaat lopen wanneer je meerdere zonnecellen aan elkaar schakelt. Deze schakeling van zonnecellen noemen we een zonnepaneel. Zonne-energie opwekken is de meest gebruikte methode van groene energie opwekken door particulieren. De zonnepanelen nemen weinig ruimte in en hun werking is effectief, niet alleen op zonnige, maar ook op de meer bewolkte dagen.

Windenergie

Windenergie wordt opgewekt met behulp van een windmolen of een windturbine. De wind duwt de rotorbladen van de turbine omhoog waardoor deze in beweging komen. Deze beweging wordt met behulp van de generator omgezet in bruikbare elektriciteit. In Nederland zie je veel windturbineparken, aangezien ons klimaat uitermate geschikt is voor deze manier van opwekken van groene energie.

Het verschil tussen groene energie en groene stroom

Groene energie kan dus worden gebruikt om elektriciteit te produceren. Dit hoeft echter niet. Zo kan groene energie zich bijvoorbeeld ook uiten in warmte. Wanneer je bijvoorbeeld aardwarmte gebruikt om de temperatuur te regelen in je kas maak je ook gebruik van groene energie, maar niet van elektriciteit. Groene stroom is een duurzame vorm van elektriciteit en is hiermee een vorm van groene energie. Het kan particulier worden opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar het kan ook afkomstig zijn van een energiebedrijf. Deze zorgt ervoor dat deze duurzame energie op het elektriciteitsnet belandt samen met de ‘grijze’ stroom. Behalve de bron, is er geen verschil tussen deze twee stromen. Je merkt bijvoorbeeld geen verschil wanneer je je mobieltje oplaadt aan groene stroom of grijze stroom.


Geplaatst

in

door

Tags: